Creșterea tensiunilor geopolitice și schimbările climatice ar putea duce la conflicte globale pentru resursele alimentare, avertizează Sunny Verghese, directorul executiv al Olam Agri, una dintre cele mai mari companii de comerț cu produse agricole din lume. Într-un discurs recent, Verghese a comparat viitoarele „războaie ale foamei” cu războaiele pentru petrol din trecut, subliniind că lupta pentru alimente și apă va fi și mai intensă.
Această perspectivă vine în contextul în care barierele comerciale și politicile protecționiste ale guvernelor au exacerbat deja inflația produselor alimentare. Intervenția guvernelor, prin proliferarea barierelor comerciale netarifare, a creat un dezechilibru semnificativ între cerere și ofertă, conducând la creșterea prețurilor la alimente. Verghese a menționat că țările bogate își măresc proviziile cu mărfuri strategice, alimentând astfel problema la nivel global.
Citește și:
Mircea Geoană, despre criza din Orientul Mijlociu: „Suntem extrem de atenţi la tot ce se întâmplă”
Horoscopul dragostei 6 - 12 martie 2023: Află ce îți rezervă astrele!
În paralel, Polonia și țările baltice cer Uniunii Europene un sprijin mai important pentru armată și protecția civilă la frontierele lor cu Rusia și Belarus. Într-o scrisoare comună, liderii acestor state au subliniat necesitatea unei coordonări și cheltuieli mai mari pentru inițiativele de apărare în cadrul UE și NATO. Aceste cereri sunt motivate de amenințările specifice, inclusiv utilizarea migranților ca armă, sabotajul, dezinformarea și atacurile cibernetice, care afectează securitatea întregii Uniuni Europene.