Externe

Consolidarea legăturilor Ungaro-Chineze: Sprijin în domeniul securității în ciuda presiunilor UE

schedule 19 feb. 2024, 17:29

Consolidarea legăturilor Ungaro-Chineze: Sprijin în domeniul securității în ciuda presiunilor UE
Laszlo66/Shutterstock
Ungaria și China își intensifică cooperarea în securitate, în contextul distanțării Ungariei de influența occidentală și alianțele NATO.

Într-un context geopolitic marcat de tensiuni și reconfigurări de alianțe, Ungaria și China au decis să își intensifice cooperarea, extinzând-o dincolo de sfera economică, în domeniul securității. Într-o întâlnire recentă la Budapesta, ministrul securității publice din China, Wang Xiaohong, și premierul ungar Viktor Orban au discutat despre posibilitățile de colaborare în lupta împotriva terorismului și criminalității transnaționale, sub umbrela Inițiativei 'Centură și Drum' a președintelui Xi Jinping.

Această mișcare vine într-un moment în care Ungaria, condusă de Orban, se îndepărtează de influența occidentală și rezistă extinderii NATO, refuzând să ratifice cererea Suediei de aderare la blocul de securitate. Cooperarea cu China, care a fost criticată de NATO și se confruntă cu divergențe în relația cu Uniunea Europeană, reprezintă o schimbare strategică semnificativă pentru Ungaria.

Investițiile chineze în Ungaria, inclusiv baza logistică și de producție a Huawei și viitoarea fabrică a producătorului auto BYD, subliniază angajamentul Budapestei față de Beijing. Această apropiere față de China a creat tensiuni în cadrul UE, unde Ungaria a fost deseori în dezacord cu pozițiile comune ale blocului, în special în ceea ce privește criticile aduse Chinei pe teme de drepturile omului.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---