Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat miercuri o vizită neașteptată la Comrat, capitala autonomiei găgăuze, într-un moment de tensiuni crescute după amenințările de separare exprimate de guvernatoarea prorusă a regiunii, Evghenia Guțul. Vizita neanunțată a avut loc în timp ce Guțul se afla la Moscova, unde a făcut declarații privind posibila separare a Găgăuziei de Chișinău în cazul unei uniri cu România.
În cadrul vizitei, Maia Sandu s-a întâlnit cu aleșii locali și studenți, în ciuda protestelor organizate de simpatizanții oligarhului fugar Ilan Șor. În timpul întâlnirii, un grup de protestatari a încercat să pătrundă în clădirea universității, dar a fost oprit de forțele de ordine. Pe de altă parte, un contra-protest a fost organizat de un grup de susținători ai președintei, care au difuzat un interviu al acesteia în care critica practicile autoritare din Rusia.
Citește și:
Olaf Scholz, se va întâlni la București cu Maia Sandu și Klaus Iohannis. Ce au pe agenda discuțiilor
Premierul Ciucă, vizită oficială în Republica Moldova. Se va întâlni cu Maia Sandu și Dorin Recean
Olaf Scholz, vizită în România. Cancelarul Germaniei se va întâlni cu Klaus Iohannis și Maia Sandu
Conducerea universității din Comrat a arborat drapelele UTA Găgăuzia, Republicii Moldova și Uniunii Europene, un gest criticat de Ilan Șor și Evghenia Guțul, care au exprimat preferințe pentru consolidarea relațiilor cu Federația Rusă. Consilierul președintei, Adrian Băluțel, a subliniat pe rețelele sociale că nu există divergențe când obiectivul comun este bunăstarea găgăuzilor și dezvoltarea locală, anunțând că Maia Sandu îi va invita pe primarii din Găgăuzia la o întâlnire de lucru.
Vizita președintei Maia Sandu la Comrat intervine într-un context în care guvernatoarea Evghenia Guțul a declarat la Moscova că „Rusia salvează poporul” găgăuz și a sugerat că regiunea ar putea solicita ajutorul mai multor țări, inclusiv Rusiei, în cazul unor acțiuni ale autorităților moldovenești împotriva autonomiei găgăuze.
Citește și:
Ziua „zero”, încheiată fără nicio promisiune de la Karner cu privire la Schengen
Rusia: Ucraina pregătește atacuri chimice în R. Moldova. Efectele s-ar putea resimți în România
Noul premier de la Chișinău va efectua prima vizită oficială la București, în martie