Politic Externe

Premierul Ciucă, vizită oficială în Republica Moldova. Se va întâlni cu Maia Sandu și Dorin Recean

schedule 23 mar. 2023, 09:09

Premierul Ciucă, vizită oficială în Republica Moldova. Se va întâlni cu Maia Sandu și Dorin Recean
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Premierul României, Nicolae Ciucă, este așteptat astăzi, în Republica Moldova, într-o vizită oficială. Întâlnirea crucială cu Maia Sandu și Dorin Recean va avea subiecte precum criza energetică și consolidarea relațiilor bilaterale, cât și provocările de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina. Întâlnirea are ca scop principal reafirmarea sprijinului acordat Republicii Moldova în realizarea reformelor și în avansarea pe drumul său european. 

Premierul Nicolae Ciucă, vizită oficială în Republica Moldova

Prim-ministrul român, însoțit de o echipă guvernamentală, efectuează joi o vizită oficială în Republica Moldova. El urmează să aibă întâlniri cu președintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean și cu șeful Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu. 

„Vom avea întâlniri bilaterale la nivelul doamnei preşedinte Maia Sandu, la nivelul omologului, domnul Dorin Recean, şi la nivelul preşedintelui Parlamentului, domnul Igor Grosu. Este o vizită prin care reconfirmăm consolidarea relaţiilor bilaterale şi, desigur, este o vizită prin care reconfirmăm sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Republicii Moldova pentru parcursul european", preciza, miercuri, Nicolae Ciucă. 

Există niciun risc de război în Republica Moldova?

Președintele Maia Sandu a declarat, săptămâna trecută, că nu vede niciun pericol de război în Republica Moldova, câtă vreme Ucraina poate să reziste în fața Rusiei, împotriva eforturilor Kremlinului de a destabiliza țara. 

În timpul unui discurs în fața Parlamentului, Maia Sandu a salutat modul în care Ucraina a reușit să țină piept invaziei ruse în ultimul an. Ea spune că Republica Moldova nu este în pericol de război, cât timp ucrainenii rezistă împotriva Rusiei.

„Nu există niciun pericol privind un război în Moldova, atât timp cât Ucraina luptă”, a declarat Sandu. 

„Vreau să-i asigur pe cetăţenii noştri că Moldova nu este acum în pericol de război. Armata rusă nu poate ajunge aici cât timp Ucraina rezistă - şi (astfel) protejează Moldova. Suntem recunoscători ucrainenilor pentru curajul şi dragostea lor pentru libertate”, adaugă ea. 

Totodată, ea îndeamnă clasa politică să susțină demersurile pentru aderarea la Uniunea Europeană. „În 2030, Moldova ar trebui să devină membră a Uniunii Europene”, a spus ea.

„Îndemn toate forțele politice să pună aderarea la UE mai presus de toate interesele și să sprijine această mișcare necondiționat”.

Moldova, țară mică de 2,6 milioane de locuitori, este un teritoriu blocat între Ucraina și România, care se confruntă cu multe probleme, inclusiv o criză energetică, sărăcie în creștere și tensiuni, toate agravate de invazia militară a rușilor în Ucraina.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---