Politic

Karner, ministrul austriac care s-a opus aderării României la Schengen, azi la noi în țară

schedule 26 apr. 2023, 08:36

Karner, ministrul austriac care s-a opus aderării României la Schengen, azi la noi în țară
Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, va ajunge astăzi în București, la invitația guvernului României. Oficialul austriac este cel care s-a opus, la finalul anului trecut, aderării României și Bulgariei la Schengen. 

Ministrul de Interne al Austriei, azi în România. Oficialul s-a opus aderării noastre la Schengen

Update: Ministrul austriac a evitat, după cum era de așteptat, să dea un răspuns clar la solicitările României de ridicare a veto-ului pe Schengen. De altfel, Gerhard Karner a recunoscut că discuțiile cu omologul român au fost dificile.

„Este foarte important că ne vedem, pentru a putea discuta aspecte de securitate care vizează ambele țări. Am avut discuții foarte clare, dificile, dar le-am avut. Sunt si foarte multe puncte comune. Sunt puncte pe care trebuie să le discutăm când e vorba de securitatea ambelor state: migrația ilegală, combaterea migrației ilegale. Numai împreună cu Poliția Română am destructurat o rețea condusă de un cetățean român", a spus el.

Oficialul a ținut să explice de ce le-a refuzat României și Bulgariei accesul în Spațiul Schengen. „Repet mesajul, de ce nu am putut să votez pentru România la Consiliul JAI: pentru că avem un sistem care nu funcționează. Există controale și la granița Germaniei cu Austria, Franța face la fel cu Germania.

Asta e dovada că sistemul nu funcționează, iar interesul nostru e să înceapă să funcționeze, cu frontiere externe funcționale. Suntem parteneri apropiați care lucrează împreună, am reușit primii pași, dar mai avem mult de lucru. Sunt multe controale interne care nu ar trebui să existe. Nu pot să vă ofer azi o dată, în primul rând vreau să obținem rezultate", a declarat Gerhard Karner. 

Miercuri, Gerhard Karner, ministrul de interne al Austriei, ajunge în România pentru o vizită foarte importantă pe care o va avea cu omologul sau, Lucian Bode.

Înainte de vizită, oficialul străin a făcut o conferință de presă și a anunțat că în 2022 au fost arestați în Austria cu 61% mai mulți traficanți de persoane decât în 2021, iar 52 dintre ei au fost români.

Karner nu va merge doar la Ministerul de Interne, ci va vizita și sediul Poliției de Frontieră. Cel mai probabil, acolo vor avea loc discuții legate de partea de migrație și legate de proiectele-pilot pe care România încearcă să le implementeze cu ajutorul Comisiei Europene.

Rămâne de văzut dacă această vizită va fi una de imagine politică sau decizională. Amintim că ministrul de Interne al Austriei este cel care a votat „Nu” pentru România la Schengen, în decembrie 2022, la Bruxelles.

Motivele expuse au fost: problemele legate de migrație cu care se confrunta întreaga Uniune Europeană, spunând că migranții vin și din România și că este o reală problemă când vor fi rezolvate problemele la frontiere. 

Autoritățile de la București speră că, în urma acestor discuții, România vă fi pusă pe agendă pentru un vot nou, atunci când Spania vă prelua președinția Consiliului. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---