Politic

Maia Sandu acuză Rusia că pregătește o lovitură de stat în R. Moldova. Premierul moldovean vine miercuri la București

schedule 01 mar. 2023, 04:25

Maia Sandu acuză Rusia că pregătește o lovitură de stat în R. Moldova. Premierul moldovean vine miercuri la București
Foto: Dan Morar/Shutterstock.com

Intrarea în Chișinău și principalul bulevard al Capitalei au fost blocate, marți, de simpatizanți ai Rusiei, mobilizați de oligarhul Ilan Șor. Manifestația pare să confirme planul unei lovituri de stat moscovite, anunțată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Între timp, Ucraina a confirmat că are trupe la granița cu Transnistria. Pentru a se asigura de tot sprijinul României în fața Rusiei, noul premier moldovean, Dorin Recean, vine miercuri la București. 

Maia Sandu acuză că se pregătește o lovitură de stat din partea Rusiei

Manifestanții proruși au început marșul spre Chișinău în dimineața zilei de marți, 28 februarie, iar primele incidente au avut loc chiar pe drum. Protestatarii au blocat intrarea în Capitală, după ce mai multe autocare nu au fost lăsate să intre în oraș. Mai mulți oameni au fost arestați după ce au încercat să blocheze mașinile Poliției. 

Iar tensiunile au continuat în centrul Chișinăului, unde protestatarii au blocat principalul bulevard și s-au bătut cu trupele de ordine, care încercau să-i oprească din drumul către Parlament.

În fruntea manifestanților au fost bărbați în uniforme speciale de culoare neagră, pe care era notat „Scutul Poporului”. Conducătorii de coloană supravegheau mulțimea. 

„Oamenii, controlaţi de Ilan Şor, merg prin regiuni şi oferă bani, organizează echipe care sunt transportate în mod organizat la Chişinău pentru a protesta. Face parte din planul Federaţiei Ruse de a provoca violenţe la Chişinău”, a declarat Valeriu Paşa, jurnalist.

Incidentele vin după ce președintele Maia Sandu a acuzat Rusia că pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova. În replică, Moscova a acuzat Ucraina, Occidentul și România de provocări antiruse. 

Fostul reprezentant special al președintelui Rusiei pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, care amenință că va trece cu un bombardier peste țara noastră, a inflamat spiritele. El anunță că va fi un masacru de proporții dacă Transnistria va fi atacată. Reacția sa vine după ce Ucraina a transmis că are trupe la granița cu regiunea separatistă moldoveană.

„Răspunsul nostru va fi cât se poate de puternic împotriva lor (n.r. forţelor ruse). Forţele noastre sunt concentrate de-a lungul graniţei şi sunt pregătite să facă faţă unei ameninţări, acum ipotetice”, a declarat Natalia Gumeniuk, purtătoare de cuvânt a Centrului forţelor de apărare ucrainene din Sud.
„Nu există niciun fel de mobilizare în plus, faţă de ceea ce s-a întâmplat în primele zile ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a declarat Valeriu Paşa, jurnalist.

WizzAir a anulat toate zborurile din și spre Republica Moldova

Tensiunile din ultimele zile au făcut WizzAir să ia măsuri. Ca măsură de precauție, compania aeriană a anulat toate zborurile din și spre Republica Moldova.

„Am considerat că este o decizie corectă pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranţă pentru pasagerii noştri. În momentul în care vom considera că este sigur să revenim în Chişinău, să redeschidem baza şi să continuăm să zburăm în şi dinspre Chişinău, cu siguranţă o vom face”, a declarat Valeria Bragarenco, manager comunicare Wizz Air. 

O altă hotărâre care agită protestatarii și mai mult este legată de proiectul de lege prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă” ar putea fi excluse din toate legile, chiar și din Constituția Republicii Moldova, și înlocuite cu sintagma „limba română”. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6464 RON
0.01120
GBP
GBP: 5.8855 RON
0.03190
HUF
HUF: 1.2572 RON
-0.00720
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.2078 RON
0.00360
Convertor valutar

Rezultat: ---