Externe

Rusia: Ucraina pregătește atacuri chimice în R. Moldova. Efectele s-ar putea resimți în România

schedule 02 mar. 2023, 08:59

Rusia: Ucraina pregătește atacuri chimice în R. Moldova. Efectele s-ar putea resimți în România
Foto: Shutterstock.com

Rusia acuză Ucraina că pregătește atacuri chimice și nucleare în Republica Moldova. Bombardamentul ar urma să aibă loc în Transnistria, însă efectele lui s-ar putea simți în toată regiunea, chiar și în România. În acest context, noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, a venit la București pentru a căuta sprijin.

Rusia acuză Ucraina că pregăteşte atacuri chimice şi chiar nucleare în R. Moldova. Bombardamentul ar urma să aibă loc în Transnistria

Rusia susține că ucrainenii vor ataca Transnistria, ori pe cale militară, ori cu ajutorul unei arme chimice puternice. Rușii spun că navele ucrainene despre care se presupunea că transportă cereale sunt, de fapt, încărcate cu materiale radioactive și chimice periculoase. 

„Regimul Zelenski este gata să folosească orice scuză pentru a obține ajutor militar și financiar din partea Occidentului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. A primit rapid replica de la Chişinău.  

Liderul autoproclamat al Transnistriei a afirmat că, momentan, nu există nicio amenințare reală. „Trebuie să ne păstrăm calmul. Dacă vor exista pericole care vor intra în casa noastră, desigur că transnistrienii vro afla primii de acestea. În orice caz, noi controlăm situaţia”, a declarat Vadim Krasnoselski, lider autoproclamat Transnistria.

Transnistria a început recrutarea bărbaților apți pentru serviciul militar

Chiar dacă îndeamnă la calm, liderii separatiști fac pregătiri de război. Din data de 1 martie, bărbații apți de luptă, cu vârsta de până în 55 de ani, sunt recrutați. Timp de trei luni, aceștia vor face antrenamente militare cu trupele ruse.

Ei sunt ademeniți de așa-zisul minister transnistrean al Apărării cu bani, îmbrăcăminte, cazare și masă. Bărbații vor fi plătiți lunar cu 2.800 de ruble transnistrene, adică aproape 3.000 de lei moldovenești, aproximativ 733 de lei românești. 

„Orice funcţionar, de la preşedinte la soldat, la ofiţer operativ trebuie să ştie ce are de făcut. Trebuie să-şi cunoască atribuţiile ca să nu existe panică şi isterie”, a declarat Vadim Krasnoselski, preşedinte Transnistria.

Miza

Pregătirile militare vin după ce oficialii ruși au spus că Ucraina a concentrat militari la granița cu Transnistria. Miza ar fi Depozitul de armament de la Cobasna, unde rușii au 20.000 de tone de muniție. Ucraina a recunoscut că are trupe la granița cu Transnistria, dar spune că sunt pentru propria apărare. Pentagonul nu confirmă informațiile rușilor.

„Nu am de gând să intru într-o discuție legată de Ucraina care ar putea sau nu să aibă forțele militare aliniate la graniţă”, a declarat Patrick S. Ryder, ofiţer militar american.

Noul premier al R. Moldova, la București

În fața amenințărilor și presiunilor Rusiei, noul premier al Republicii Moldova a venit, pe 1 martie, la București, pentru a cere ajutor. Vizita are loc în contextul în care Chișinăul acuză Moscova că pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova.

„Bucureștiul ne-a ajutat enorm în depășirea crizei energetice, Bucureștiul rămâne avocatul nostru în toate instituțiile europene, astfel ca noi să putem avansa accelerat pe parcursul european. Afacerile noastre vorbesc aceeaşi limbă”, a declarat Dorin Recean, premierul Republicii Moldova. 
„România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securitar al rezilienţei, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a UE pentru Republica Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 6 voturi
Nu: 16 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

22 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00260
USD
USD: 4.6818 RON
-0.01540
GBP
GBP: 5.8284 RON
-0.00100
HUF
HUF: 1.2591 RON
0.00400
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00140
CHF
CHF: 5.1289 RON
-0.01950
Convertor valutar

Rezultat: ---