Externe

Transnistria a început, de la 1 martie, recrutarea bărbaților apți pentru serviciul militar. Aceștia vor participa în cantonamentul contingentului de „pacificatori”

schedule 01 mar. 2023, 14:49

Transnistria a început, de la 1 martie, recrutarea bărbaților apți pentru serviciul militar. Aceștia vor participa în cantonamentul contingentului de „pacificatori”
Foto: Shutterstock.com

În Transnistria a început recrutarea „pacificatorilor”, a transmis așa-zisul minister al Apărării de la Tiraspol. Din data de 1 martie, bărbații apți pentru serviciul militar și care nu au depășit vârsta de 55 de ani vor participa în cantonamentul contingentului de „pacificatori”, timp de trei luni.

Transnistria a început recrutarea bărbaților apți pentru serviciul militar

Anterior, bărbații din regiunea separatistă erau ademeniți de așa-zisul minister transnistrean al Apărării cu bani, îmbrăcăminte, cazare și masă. Acum, voluntarii vor primi lunar 2800 de ruble transnistrene, adică aproape 733 de lei. 

Potrivit deschide.md, doritorii au putut să depună o cerere la comisarul militar de la locul de reședință înainte de 28 februarie și să se supună unui control medical.

Misiunea de pacificare din Zona de Securitate este formată din militari ruși și moldoveni și paramilitari transnistreni și este constituită după semnarea, în data de 21 iulie 1992, a Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din Transnistria.

Ucraina a mutat trupe la granița cu Transnistria

Comandamentul de Sud al armatei ucrainene a transmis, pe 27 februarie, că a mutat „trupe semnificative” la granița cu Transnistria pentru a preîntâmpina un eventual atac ori o provocare venită din partea Rusiei. 

Este prima dată când Ucraina recunoaște în mod oficial că a făcut o astfel de mișcare. Până în prezent, informații pe marginea acestui subiect au venit doar de la adversari și au fost catalogate drept propagandă.

Nataliya Gumenyuk, purtătoarea de cuvânt a Centrului de coordonare unitară a forțelor de apărare din Sud, a afirmat că Ucraina a plasat de-a lungul frontierei cu Transnistria un număr „adecvat” de trupe.

„Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din aceste direcții (transnistreană și belarusă) – dar cât de reale sunt ele? Acestea sunt mai degrabă amenințări ipotetice, adică sunt probabile într-o anumită listă de circumstanțe, dar cel mai probabil nu se vor materializa. Deoarece pentru ca pentru a deschide frontul, ar trebui să existe un sprijin suplimentar, dar nu există”, a declarat Nataliya Gumenyuk, potrivit Unian.ua.

Transnistria a început, de la 1 martie, recrutarea bărbaților apți pentru serviciul militar. Aceștia vor participa în cantonamentul contingentului de „pacificatori”

Oficialul a mai menționat că un eventual desant al trupelor în Transnistria este imposibil, deoarece rușii ar fi obligați să traverseze fie spațiul aerian al Ucrainei, fie pe cel al NATO pentru a-și duce armata la Tiraspol. În ultimele zile, Ministerul rus al Apărării a transmis că Ucraina ai vrea să creeze „provocări sub steag fals” în Transnistria.

Rusia, îngrijorată de situația din Transnistria

Rusia a declarat, săptămâna trecută, că este îngrijorată de situația din Transnistria și a susținut că monitorizează totul „îndeaproape”. Această mențiune vine după ce Moscova a acuzat Ucraina că pregătește o „invazie” acolo, fiind susținută de Occident.

„Bineînţeles, situaţia din Transnistria face obiectul atenţiei noastre sporite şi este un motiv de îngrijorare”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS. 

El a mai afirmat că situația din Transnistria nu este calmă, ci este „provocată din exterior”. „Ştim că adversarii noştri, atât regimul ucrainean, cât şi în ţările europene, sunt capabili de diferite tipuri de provocări. Ştim foarte bine acest lucru şi suntem conştienţi de acest lucru”, a completat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6386 RON
0.01490
GBP
GBP: 5.8873 RON
0.00100
HUF
HUF: 1.2562 RON
-0.00410
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.1926 RON
0.02310
Convertor valutar

Rezultat: ---