Social

România, dependentă de alimente din străinătate. De unde vin cele mai multe importuri

schedule 10 mar. 2023, 10:17

România, dependentă de alimente din străinătate. De unde vin cele mai multe importuri
Foto: Hitra/Shutterstock.com

România este dependentă de importuri și a ajuns să dea străinilor, în fiecare an, miliarde bune de euro pe alimente. Aducem carne, lactate sau băuturi din Germania, Ungaria sau Polonia, la care se adaugă și o cantitate tot mai mare de cereale din Ucraina. Motivul? Sunt mai ieftine decât cele produse de noi. 

România este dependentă de importuri

În unele patiserii din România se folosește unt din Italia și făină din Franța pentru croissante. „Untul din import, pentru produsele pe care le facem noi, este mult mai calitativ și mai bun la preţ. Nu ne ies croissantele atât de bine chiar şi cu un unt de 82% grăsime din România”, a povestit Maria Acristei, proprietar brutărie, pentru Observator.

„Avem făină din Franţa pe care o folosim la croissante și foietajuri. Avem făină din Italia pe care o folosim la ciabatta sau alaturile de pizza. La cozonac, mai nou, folosim tot făină din Franţa pentru că s-a dovedit că este mult mai calitativă. Am folosit într-o perioadă zahăr şi eram convinsă că este de la fabrica românească. Şi mi-a atras cineva atenţia că este de import, din Ucraina”, a completat aceasta.

România importă, acum, 80% din carnea de porc consumată

În primele 11 luni din anul 2022, țara noastră a importat alimente în valoare de peste 12 miliarde de euro, cu 30% mai mult față de perioada similară din 2021. În topul produselor pe care le-am cumpărat de la străini se află carnea.

Țara noastră importă, în prezent, 80% din cantitatea de porc pe care o consumă, în contextul în care, acum 6 ani, procentul era de doar 20%. Acum, în magazine avem carne de porc din Germania, Spania sau Ungaria, iar din cauza importurilor masive pierdem mai mult de un miliard de euro.

În top urmează semințele, lactatele și băuturile, chiar și cele alcoolice. „Berea asta o găsesc în alt magazin cu 8 lei şi la mine se vinde cu 6,9 lei. Tocmai pentru că este importată. Cafeaua. Mai luăm și ceva ape minerale. TAIE 26.55 Sunt destui importatori care caută același produs, același brand şi îl găsesc în ţările europene mai ieftin cu 20-40%”, a declarat Cătălin Scarlat, proprietar supermarket, pentru sursa citată.

De unde vin cele mai multe importuri?

Cele mai multe importuri vin din Germania, Ungaria și Polonia, cât și din Ucraina. Deși aflat în război, teritoriul atacat de ruși a exportat în România, în primele 11 luni ale anului 2022, mâncare în valoare de peste 965 de milioane de euro, de nouă ori mai mult față de 2021. 

„Au adus în România foarte mult ulei şi zahăr. Chiar se ambalează cantități mari de zahăr la preţuri mici”, a explicat Dragoș Frumosu, sindicat industria alimentară.

Am luat de la ei și cantități uriașe de cereale. În 2022, România a cumpărat din Ucraina cereale în valoare de 300 de milioane de euro, de trei ori mai mult față de 2021. O parte din acestea sunt procesate în țară, restul merge la export.

„Pentru că foarte mult grâu a fost refuzat pe considerentul că nu era copt suficient, el s-a întors către România şi în România a fost vândut foarte repede, fiind ieftin”, a adăugat Dragoș Frumosu, sindicat industria alimentară.



SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---