Sănătate

De ce poftim la dulciuri pe înserat. Avertismentul medicilor: „Vine la pachet cu dependența”

schedule 07 sept. 2023, 09:05

De ce poftim la dulciuri pe înserat. Avertismentul medicilor: „Vine la pachet cu dependența”
Foto: Kapustin Igor/Shutterstock

Comandăm din ce în ce mai multe deserturi acasă, arată cele mai noi date ale unei platforme de livrare. Amandine, plăcinte, prajituri cu ciocolată sau cu fructe, fie înghețată, toate ne fac cu ochiul, mai ales pe înserat. Dar de ce poftim la dulciuri seara? Ce ne avertizează specialiștii? 

Avertismentul medicilor pentru cei care poftesc la dulciuri pe înserat

Este clar. Cu greu refuzăm un desert. Datele recente ale unei platforme de livrare arată că o treime dintre români comandă dulciuri între orele 17 și 20. Totuși, 14% dintre comenzi sunt între 21:00 și 03:00, semn că pofta de dulce nu ține cont de oră. 

Spre seară, cofetăriile, patiseriile sau gelateriile sunt pline de clienți dorniți să își îndulcească ziua amară. Cele mai cumpărate prăjituri au rămas tot cele clasice.

„Amandina şi eclerul se află în topul preferinţelor românilor. Piaţa dulciurilor este într-o continuă creştere”, a spus Elena Şapera, director comercial cofetărie.

Un loc fruntaș ocupă și vafele, personalizate pe gustul fiecăruia. „In special seara, adică după ora şapte, când vin la o plimbare sau pur şi simplu pot să comande. Cele care au şi cremă sau conţin tot felul de bezel, îi încântă pe copii, dar avem şi vafele mai fresh, care conţin fructe, frişcă, astfel încât să nu fie atât de dulci. Mie îmi place să fie cu cât mai multe ingrediente”, a declarat Mihai Dinică, proprietar franciză vafe, pentru Observator

Medicii nutriționiști au venit și cu explicații pentru cei care au pofte de dulce la ore târzii. „Consumul exagerat de dulce vine la pachet cu dependenţa de dulce. S-a dovedit că dulcele stimulează în creier, la nivelul emisferelor cerebrale zonele de recompensă şi atunci cum să nu apelezi la acest ceva bun atunci când te simţi mai trist, mai singur sau ai avut o zi foarte grea. Din păcate, am început să folosim mâncarea pe post de tratament împotriva emoţiilor”, a explicat Laura Ene, medic nutriţionist.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---