Speciale

De ce spun ardelenii „no” înaintea fiecărei propoziții. De unde provine celebra interjecție și ce înseamnă de fapt

schedule 04 oct. 2023, 13:49

De ce spun ardelenii „no” înaintea fiecărei propoziții. De unde provine celebra interjecție și ce înseamnă de fapt
Foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Cine a trecut măcar o dată prin Ardeal a constatat că oamenii din această zonă vorbesc rar, domol, și încep fiecare săptămână cu interjecția „no”, care se pronunță, de fapt, „noa”. Dar care este rolul acestui cuvânt și de unde provine? 

Interjecția „No”, semn că ardelenii au nevoie de „hodină”

Interjecția „no” își are originea în limba maghiară și se spune că cei care o folosesc o fac pentru a marca o pauză în vorbire, dar și pentru a avea suficient timp pentru a-și pregăti următoarele cuvinte. 

„Interjecţia marchează o pauză, de care avem nevoie, în vorbire, la momentul respectiv. Este legată, poate, şi de psihologia noastră, mai aşezată, de oameni calmi, care gândesc mai pe-ndelete, nu neapărat mai încet sau mai prost”, a explicat pentru adevarul.ro scriitorul Ion Piţoiu Dragomir, cel care locuiește în Zalău. 

Conform specialiștilor, în limba ungurească, vestitul „no” înseamnă „ia”. Pe lângă acest „no”, la ardeleni se mai întâlnesc și alte interjecții specifice locului, cum ar fi „ioi” și „tulai”, împrumutate, de asemenea, de la vecinii maghiari. În ungurescă, „tulai” vine de la „tolvaj”, acesta însemnând „tâlhar”, și se folosește în semn de mirare. 

Dar există și voci care spun că graiul molcom al ardelenilor este numai un stereotip. „Asta cu lentoarea ardelenească este o stereotipie, nu se poate demonstra ştiinţific că ardelenii sunt mai lenţi decât ceilalţi din mai multe motive. De exemplu, au aceeaşi viteză de reacţie, sunt experimente unde li se arată oamenilor imagini şi ei trebuie să spună ce le trece prin minte când văd imaginea respectivă.

Un experiment a demonstrat că moldovenii sunt mai înceţi decât noi la anumite lucruri, întrucât ar reacționa cu trei secunde mai târziu. De aceea, trebuie să facem o delimitare”, a explicat pentru sursa citată Lectorul Universitar dr. Radu Drăgulescu.

Mai este o variantă conform căreia ardelenii sunt mult mai înceți deoarece consumă alimente grase, iar metabolismul lor este mai greoi. Totuși, explicația nu are o acoperire științifică. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---