Externe

Rusia amenință cu extinderea „zonei-tampon” în Ucraina în contextul posibilei livrări a rachetelor ATACMS de către SUA

schedule 24 apr. 2024, 17:27

Rusia amenință cu extinderea „zonei-tampon” în Ucraina în contextul posibilei livrări a rachetelor ATACMS de către SUA
https://pixabay.com/illustrations/flag-russia-putin-asia-europe-1192635/
Rusia amenință să extindă "zona-tampon" în Ucraina ca răspuns la posibila furnizare a rachetelor ATACMS de către SUA.

Rusia a avertizat că va fi nevoită să extindă „zona-tampon” pe teritoriul Ucrainei dacă Statele Unite vor furniza Kievului sisteme avansate de rachete ghidate ATACMS cu rază de acțiune mai lungă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că Moscova va lua această măsură pentru a proteja teritoriul rusesc de potențialele atacuri ucrainene. Președintele rus Vladimir Putin a menționat anterior că este necesară crearea unei „zone sanitare” pentru a asigura securitatea frontierelor rusești.

În același timp, oficiali americani au indicat că SUA sunt pregătite să trimită Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de un miliard de dolari, care include și posibilitatea furnizării de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune. Acest ajutor este încă în așteptarea semnăturii președintelui Joe Biden, după ce Congresul a aprobat recent un proiect de lege în acest sens.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exprimat recunoștința față de sprijinul SUA și a menționat că Ucraina va primi rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune. Aceste sisteme de rachete, montate pe camioane și cu o viteză de zbor de Mach 3, ar putea permite Ucrainei să atingă ținte mai adânc în teritoriul controlat de forțele ruse, inclusiv în Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Rusia a anexat în septembrie 2022 patru regiuni din Ucraina - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie - și consideră necesară extinderea „zonei-tampon” pentru a proteja aceste teritorii de atacurile ucrainene. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că forțele ruse vor încerca să împingă forțele ucrainene și mai departe de frontiera rusă ca răspuns la livrarea de arme occidentale cu rază mai lungă de acțiune către Ucraina.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---