Externe

Șeful diplomației turce avertizează despre riscul unui conflict global și confirmă negocieri cu BRICS+

schedule 25 iun. 2024, 15:46

Șeful diplomației turce avertizează despre riscul unui conflict global și confirmă negocieri cu BRICS+
Foto: Shutterstock
Ministrul turc de externe avertizează despre riscul unui nou război mondial, în contextul tensiunilor globale și alianțelor emergente.

Ministrul de externe turc, Hakan Fidan, a avertizat despre riscul izbucnirii unui nou război mondial în contextul tensiunilor globale crescânde și a sciziunii observate în urma vizitelor sale în China și Rusia. Într-un interviu pentru Haberturk TV, Fidan a menționat că lumea ar trebui să ia în serios posibilitatea unui astfel de scenariu, având în vedere solidaritatea și parteneriatul tot mai structurat între China, Rusia, Coreea de Nord și Iran, precum și creșterea potențialului de distrugere al armelor folosite în conflictul din Ucraina.

Ministrul turc a subliniat că, pe măsură ce războiul continuă, riscul utilizării armelor nucleare rămâne persistent, iar implicarea forțelor intermediare ar putea extinde conflictul în alte zone. În plus, Hakan Fidan a confirmat că Turcia poartă negocieri cu grupul BRICS+, care include Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran, văzând în acesta un potențial de beneficii semnificative pentru țară, similar cu modelul Uniunii Europene.

Turcia, membră NATO și aspirantă la aderarea la UE, își menține relațiile comerciale cu China și Rusia și continuă să joace un rol activ în politica externă, chiar și în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. Hakan Fidan a efectuat vizite la Moscova și Beijing, menținând deschise canalele diplomatice și explorând noi alianțe într-un peisaj internațional în schimbare.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9704 RON
0.00250
USD
USD: 4.585 RON
-0.01010
GBP
GBP: 5.9171 RON
-0.00890
HUF
HUF: 1.2685 RON
0.00550
BGN
BGN: 2.5413 RON
0.00130
CHF
CHF: 5.1659 RON
-0.03020
Convertor valutar

Rezultat: ---