Politic Externe

Zelenski: „Dacă China se aliază cu Rusia va fi război mondial”

schedule 20 feb. 2023, 15:20

Zelenski: „Dacă China se aliază cu Rusia va fi război mondial”
Oleksandr Osipov / Shutterstock

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că în cazul în care China va ajunge să susțină Rusia, atunci acest lucru ar putea duce la Război mondial.

Zelenski, despre scenariul în care China ar susține Rusia în războiul cu Ucraina

Volodimir Zelenski a declarat în cadrul unui interviu că dacă China se va alătura Rusiei în acest război, atunci în lume se va declanșa un război mondial. Liderul de la Kiev spune că își dorește ca Republica Chineză să fie alături de ucraineni, însă la moment acest lucru nu este posibil.

„Pentru noi este important ca China să nu sprijine Federaţia Rusă în acest război. De fapt, aş vrea să fie alături de noi. Dar, deocamdată nu cred că este posibil”, a declarat preşedintele ucrainean.

Zelenski spune că vede o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică asupra a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

„Pentru că dacă China se aliază cu Rusia, atunci va fi un război mondial, şi nu cred că China îşi dă seama de asta”, a mai adăugat Zelenski.

În ceea ce privește Republica Moldova, președintele ucrainean i-a comunicat preşedintei Maia Sandu că Rusia ar pune la cale o lovitură de stat prin care ar urmări să schimbe puterea și să aducă haos.

„Maia Sandu nu mi-a cerut niciodată ajutor, dar mi-a mulţumit pentru informaţii. Ea cunoaşte foarte bine situaţia. Ucraina va fi mereu pregătită să ajute Republica Moldova”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.

SUA atenționează China în cazul în care se decide să livreze arme Rusiei

Secretarul american de stat Antony Blinken a avertizat China în cazul în care va decide să livreze arme Rusiei pentru a fi folosite în războiul cu Ucraina și a menționat că vor urma consecințe. Oficialul american spune că Washingtonul este îngrijorat de o asemenea decizie a Chinei.

Drept răspuns, Beijingul a transmis Washingtonului că are niciun drept să le ceară așa ceva în condiţiile în care de la începutul războiului în Ucraina, SUA a tot livrat arme.

„Îndemnăm Statele Unite să examineze cu seriozitate ce au făcut şi să facă paşi mai concreţi pentru a dezamorsa situaţia şi a promova negocieri de pace”, a declarat un purtător de cuvânt al MAE din China.

Oficialul chinez a mai cerut Washingtonului să înceteze „răspândirea dezinformării”.

Șeful diplomaţiei chineze Wang Yi a declarat, în urma unei întâlniri cu ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, că „China şi Ungaria sunt ţări iubitoare de pace”. Acesta se află într-o vizită la Budapesta, înainte de a merge la Moscova, unde va discuta despre un posibil plan de pace propus de China.

„Daţi-mi voie să fiu ecoul a ceea ce tocmai am auzit (din partea dumneavoastră) şi să declar lumii întregi că China şi Ungaria colaborează bucuroase cu alte ţări iubitoare de pace pentru oprirea actualelor ostilităţi cât mai curând posibil”, a spus Wang Yi.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---