Externe

Volodimir Zelenski recunoaște indirect eșecul contraofensivei, dar a anunțat o alta de succes la anul: „Am un plan!”

schedule 10 nov. 2023, 15:00

Volodimir Zelenski recunoaște indirect eșecul contraofensivei, dar a anunțat o alta de succes la anul: „Am un plan!”
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Președintele Volodimir Zelenski a asigurat că are un plan de luptă, o altă contraofensivă, prin care forțele ucrainene să elibereze anul viitor mai multe orașe ocupate de Rusia în estul și sudul Ucrainei. Între timp, ministrul rus de Externe, Dmitro Kuleba, a respins din nou orice armistițiu sau negocieri cu Moscova, iar șeful de stat Vladimir Putin a făcut joi noapte o vizită neanunțată la cartierul general al armatei ruse. 

Indirect, Volodimir Zelenski a admis eșecul contraofensivei declanșate de armata ucraineană în această vară, chiar dacă în mod direct refuză ideea unui impas în războiul cu forțele ruse. Președintele Ucrainei a asigurat că are un plan pentru o contraofensivă „reușită” a armatei ucrainene anul viitor. 

„Am un plan. Avem oraşe foarte precise, direcţii în care să avansăm. Nu pot dezvălui detalii, dar avem mici înaintări în sud şi de asemenea în est”, a spus Zelenski într-o videoconferinţă cu SUA, în care a încercat să risipească îndoielile atât din ţara sa, cât şi din Occident, după ce contraofensiva lansată de armata sa în iunie nu a dat rezultatele aşteptate. 

Volodimir Zelenski a insistat îndeosebi asupra a ceea ce a descris drept progresele drept progresele făcute în provincia sudică Herson de armata ucraineană, care a creat un cap de pod pe malul estic al Niprului şi a reuşit să mute acolo câteva blindate. 

La rândul său, şeful Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare a Ucrainei, Oleksi Danilov, a vorbit tot joi despre „marile succese” ale Kievului în atacurile cu drone şi rachete asupra instalaţiilor armatei ruse în Crimeea.

„Distrugerea activelor lor pe teritoriul Crimeii şi distrugerea flotei Mării Negre sunt un mare succes al ţării noastre”, a susţinut oficialul ucrainean. 

Oficialul s-a referit la avarierea navei ruse lansatoare de rachete Askold într-un atac în care, spune Rusia, din opt rachete Storm Shadow lansate de Ucraina șapte au fost doborâte de antiaeriană rusă, iar bucăți din a opta rachetă de asemenea dobotărâ au lovit respectiva navă. 

Volodimir Zelenski a criticat, încă o dată, lentoarea livrării de armament occidental

În intervenția sa de joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat din nou lentoarea livrării de armament occidental și a recunoscut că la Kiev provoacă îngrijorare atitudinea unor politicieni republicani din SUA care au devenit reticenți față de continuarea sprijinului financiar și militar pentru Ucraina. 

„Unele voci din rândul republicanilor sunt cu adevărat periculoase. Desigur, oamenii noştri se tem”, a mărturisit Volodimir Zelenski. 

Pe de altă parte, liderul de la Kiev a cerut Occidentului să transfere Ucrainei pentru reconstrucție toate activele rusești înghețate, care însumează aproape 400 de miliarde de euro, nu doar dobânzile și dividendele rezultate din acestea. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---