Externe

Kievul acuză trupele ruse de executarea a cel puțin șapte prizonieri de război ucraineni

schedule 26 feb. 2024, 08:24

Kievul acuză trupele ruse de executarea a cel puțin șapte prizonieri de război ucraineni
Foto: Shutterstock
Trupe ruse au executat șapte soldați ucraineni capturați, un act ce contravine Convențiilor de la Geneva și este considerat crimă de război.

Comisarul însărcinat cu drepturile omului în Parlamentul Ucrainei, Dmitro Lubineţ, a raportat că trupele ruse au executat cel puţin şapte soldaţi ucraineni care s-au predat în apropiere de Bahmut, în regiunea Doneţk. Incidentul a fost raportat să fi avut loc la data de 24 februarie, conform publicației The Kyiv Independent.

Soldații ucraineni, care au fost surprinși în imagini video cu mâinile ridicate în semn de capitulare, ar fi trebuit să fie luați ca prizonieri de război conform Convențiilor de la Geneva. În schimb, aceștia au fost executați, un act care constituie o încălcare a dreptului umanitar internațional și este considerat o crimă de război.

Lubineţ a anunţat că a identificat unitatea militară rusească responsabilă pentru această execuție și intenționează să trimită scrisori oficiale la ONU și la Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru a documenta și recunoaște public acest incident.

În plus, au fost raportate și alte incidente în care prizonieri de război ucraineni au fost torturați sau uciși în timp ce se aflau în custodia forțelor rusești. Procuratura Generală a Ucrainei a relatat că la data de 18 februarie, trei prizonieri de război ucraineni au fost uciși de trupele rusești în apropiere de Robotyne, în regiunea Zaporizhzhia.

Într-un context mai larg, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că țara sa se pregătește pentru o nouă contraofensivă și că 31.000 de soldați ucraineni au fost ucişi începând din februarie 2022. Aceste informații vin în timp ce Ucraina marchează doi ani de la invazia rusă și continuă să facă apel la comunitatea internațională pentru sprijin și recunoașterea încălcărilor drepturilor omului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---