Externe

Negocieri eșuate pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră între Rusia și Ucraina

schedule 16 apr. 2024, 09:12

Negocieri eșuate pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră între Rusia și Ucraina
https://pixabay.com/illustrations/flag-russia-putin-asia-europe-1192635/
Ucraina se retrage din acordul mediat de Turcia pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră, zădărnicind anunțul președintelui Erdogan.

După două luni de negocieri cu medierea Turciei, Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind restabilirea coridorului maritim pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, însă în ultimul moment, Kievul s-a retras, determinând căderea acordului. Acesta urma să fie anunțat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan înaintea alegerilor municipale, dar retragerea neașteptată a Ucrainei a împiedicat finalizarea înțelegerii.

Surse anonime implicate în negocieri au confirmat că acordul fusese convenit în martie pentru a asigura securitatea navelor comerciale în Marea Neagră. Cu toate acestea, motivele retragerii Ucrainei nu au fost încă făcute publice, iar Rusia, Ucraina și Turcia nu au oferit comentarii oficiale pe această temă.

Contextul relațiilor dintre Turcia, Rusia și Ucraina este complex, având în vedere că Ankara încearcă să mențină un echilibru în timp ce războiul din Ucraina continuă. În trecut, Turcia a provocat nemulțumirea Rusiei prin acțiuni precum predarea comandanților batalionului ucrainean Azov către Kiev și livrarea de drone Bayraktar către Ucraina. În același timp, Turcia a fost criticată de țările occidentale pentru rolul său în ocolirea sancțiunilor impuse Rusiei, dar și pentru implicarea activă în exporturile cerealelor ucrainene printr-un coridor securizat în Marea Neagră, un acord mediat și de ONU, din care Rusia s-a retras anterior.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---