Politic Educație

Ce s-a schimbat odată cu greva profesorilor. Sindicaliștii avertizează: politicienii „se sinucid politic” dacă încalcă promisiunile

schedule 13 iun. 2023, 07:08

Ce s-a schimbat odată cu greva profesorilor. Sindicaliștii avertizează: politicienii „se sinucid politic” dacă încalcă promisiunile
Foto: Fsli Romania/Facebook

După trei săptămâni de grevă, luni, 12 iunie, profesorii au suspendat protestul. Au obținut 25% în plus la salariu, primă anuală și salariu de 4.000 de lei pentru un debutant. Între timp, dascălii și miniștri se acuză reciproc de gafe de comunicare și interese politice, iar sindicaliștii îi avertizează pe aleși că „se sinucid politic” dacă își încalcă promisiunile.

Greva profesorilor: ce s-a schimbat după cele trei săptămâni fără școală

După trei săptămâni de grevă, trei proteste și emoții la cote înalte pentru candidații la Bacalaureat, Guvernul și profesorii au căzut la o înțelegere. Salariul brut al unui cadru didactic debutant va fi mărit cu peste 30%, adică 1.300 de lei brut în plus la salariu. 

Profesorii cu definitivat vor fi plătiți cu peste 6.500 de lei brut, cei cu grad didactic doi și experiență medie 7.000 de lei, iar cei cu vechime de peste 25 de ani vor avea aproape 8.500 de lei. De la 1 iunie, vor avea salarii mărite cu 25%, iar de la 1 ianuarie 2023, cu încă 25%. Mai mult, vor încasa o primă anuală de 1.500 de lei până în 2027. 

„Dacă nu se respectă, se va relua greva generală”, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Elevii, scoși din ritm

În urma grevei de trei săptămâni rămân elevi scoși din ritmul de studiu și speciați de posibila amânare a examenului de Bacalaureat. Înscrierea la BAC și Evaluarea Națională au fost prelungite a cincea oară, iar Evaluarea Națională pentru elevii de clasele a șasea a fost anulată. Probele orale de la Bacalaureat nu se mai dau.

Aleșii au decis ca mediile de la limbi străine și competențe digitale să fie echivalate, iar pentru titularizare, profesorii nu mai susțin lecții deschise în fața inspectorilor. Deși sindicaliștii au decis ca greva profesorilor să se suspende, cadrele didactice și politicienii continuă să se acuze reciprov pentru criza din Educație. 

7 runde de negocieri pentru a ajunge la un consens

În cele trei săptămâni de pauză, în care aproape 200.000 de profesori au refuzat să stea la catedră, au existat 7 runde de negocieri, cele mai multe dintre ele eșuate. 

„Cerinţele s-au schimbat de la o zi la alta, de la o oră la alta, de la o discuţie, la alta. Au fost multe solicitări, reveniri la solicitări”, a declarat Marius Budăi.
„Au sperat că noi vom renunţa. Acum au imbrăcat mai frumos aceaşi ofertă. Mâine voi încerca să recuperez o parte din lucrurile pe care nu le am fcut, incheierea mediilor la a 12-a”, a spus Anamaria Blăjan, profesor. 
„Răspund persoanele care au mers în permanenţă pe ideea că nu sunt resurse financiare, resurse pe car ele-au identificat după 3 săptămâni. Răspunde Guvernul României. Cei care au plecat, cei care vin”, a transmis Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Învățământ „Spiru Haret”. 
„Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce şi-au asumat printr-un act normativ, se sinucid politic. Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei”, a continuat Nistor. 

Urmările grevei profesorilor

  • înscriere BAC - prelungită;
  • înscriere Evaluare Națională - prelungită;
  • Evaluare Națională clasa a VI-a - anulată;
  • probe orale BAC - anulate;
  • inspecții titularizare - anulate. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---