Educație

Profesorii nu se întorc la catedre; intră în a treia săptămână de grevă. Condiția pusă de dascăli pentru a renunța la proteste

schedule 05 iun. 2023, 09:21

Profesorii nu se întorc la catedre; intră în a treia săptămână de grevă. Condiția pusă de dascăli pentru a renunța la proteste
Foto: Fsli Romania/Facebook

Profesorii nu vor să se întoarcă la catedre și astfel intră în a treia săptămână de grevă. „Nu ne mai chemați în clase!”, le transmit sindicaliștii premierului și președintelui. Iată ce condiție au pus dascălii pentru a renunța la proteste.

Profesorii intră în a treia săptămână de grevă

Profesorii vor reveni la ore doar când un cadru didactic debutant va fi plătit cu salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei net, au anunțat ieri două dintre marile cofederații sindicale din învățământ.

Dascălii vor ca măririrea salarială a debutanților să fie trecută în textul Ordonanței de Urgență dată de Guvern pentru mărirea lefurilor, nu numai în Nota de fundamentare a acesteia, care nu are putere de lege.

Totodată, vor ca grila de salarizare pentru învățământ să fie aplicată într-un termen scurt și nu în trei ani, așa cum a anunțat Guvernul. Ei mai cer ca, de la 1 ianuarie 2023, la Educație să se ducă 15% din cheltuielile bugetului. 

Profesorii sunt în grevă de două săptămâni, iar preşedintele federaţiei naţionale a sindicatelor declara recent că se poate vorbi despre amânarea examenelor dacă guvernanţii nu rezolvă cererile lor.

„Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării. Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade.
Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici”, se arată în comunicatul semnat de Simion Hăncescu și Marius Nistor, liderii celor două federații sindicale.

Aceștia susțin că greva nu este doar pentru salarii, ci este pentru viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. „Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ. Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie”, susțin sindicaliștii.

„Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, se arată în încheierea comunicatului. Sindicaliștii din învățământ sunt în greva de aproape două săptămâni.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---