Educație Social

Greva generală în Educație continuă și în această săptămână. Examenul de Bacalaureat ar putea fi amânat

schedule 29 mai 2023, 14:16

Greva generală în Educație continuă și în această săptămână. Examenul de Bacalaureat ar putea fi amânat
GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Angajații din Educație continuă greva generală. Luni, liderii sindicatelor din învățământ se vor întâlni cu ministrul muncii, Marius Budăi, pentru a discuta despre viitoarea grilă de salarizare din sistem.

Dascălii continuă greva. Discuții cu ministrul Muncii

Sindicaliștii din Educație continuă și în această săptămână greva generală care a început lunea trecută, 22 mai 2023. După ce angajații din Educație au ieșit în stradă și au intrat în grevă, Guvernul a încercat să negocieze cu dascălii pentru ca aceștia să își reia activitatea.

Toate acestea însă fără succes, chiar dacă Guvernul a venit cu diverse soluții, printre care au fost propuse primele în locul majorărilor de salariu. Profesorii își cer drepturile și susțin că nu vor reveni la muncă până când autoritățile nu vor îndeplini cerințele acestora.

Luni, o nouă rundă de negocieri și discuții au avut loc, de această dată între reprezentanții sindicatelor din Educație și Marius Budăi, ministrul Muncii, cu privire la noua lege a salarizării care să aducă venituri mai mari profesorilor. Totodată, astăzi s-a discutat și despre înscrierile pentru examenul de Bacalaureat. Din cauza grevei profesorilor, elevii nu se pot înscrie la Bacalaureat, iar soarta examenelor finale rămâne incertă.

Se amână examenul de Bacalaureat?

Președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a declarat că examenele de Bacalaureat ar putea fi amânate.

„În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”.

Marți, peste 20.000 de angajaţi din învățământ se vor aduna în Piaţa Victoriei din Capitală pentru a protesta, după care se vor îndrepta către Palatul Cotroceni.

"Vom discuta astăzi cu domnul Budăi (ministrul Muncii, Marius Budăi n.r.) despre promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, a unui singur articol în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie. Şi de acolo plecăm şi creionăm orice tip de grilă salarizare", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.

Acesta susține că până când nu se va întocmi un act normativ aprobat în acest sens, greva generală nu va înceta.

"Trebuie să vedem actul normativ aprobat, prima dată, discutăm pe lucruri concrete, nu pe angajamente. Angajamentele nu sunt credibile pentru colegii noştri din teritoriu. Colegii sunt cei care decid când încetează acţiunile de protest, nu hotărăsc eu. Deocamdată rămâne în picioare şi solicitarea noastră privind creşterea veniturilor cu 25%. Nu s-a schimbat absolut nimic", a subliniat liderul sindical.

Care sunt cerințele sindicaliștilor din Educație

Cu o zi în urmă, sindicatele din Educaţie au menționat că greva generală va continua, deoarece Executivul nu a venit cu soluții favorabile pentru încetarea manifestațiilor.

"Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută. Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar", potrivit unui comunicat transmis duminică de cele trei federaţii din Educaţie.

În cadrul ultimelor negocieri care au avut loc joi, 25 mai 2023, sindicatele au cerut următoarele:

  • majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice
  • emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat duminică, că Guvernul încearcă să găsească soluții optime pentru revendicările sindicaliştilor şi speră ca procesul educaţional să fie reluat.

"Guvernul se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat, deoarece cu toţii - guvernanţi, sindicate, oameni din sistemul didactic în general, părinţi şi elevi - cu toţii ne dorim ca sistemul educaţional să fie repornit, copiii să-şi încheie anul şcolar şi mai sunt doar câteva zile în acest sens, iar aceia dintre ei care trebuie să meargă să-şi dea evaluările sau să susţină examenele, să se pregătească, în cazul celor de-a XII-a, de admitere la facultate, să poată să facă acest lucru. Contăm şi pe buna credinţă şi pe capacitatea de a înţelege importanţa acestui moment pentru toţi cei care funcţionează în sistemul educaţional. Disponibilitatea Guvernului nu doar la dialog, ci şi de a veni cu măsuri concrete, este reală", a spus purtătorul de cuvânt, răspunzând la întrebarea dacă Guvernul României se aşteaptă ca, prin adoptarea măsurilor de majorări de venituri pentru personalul din educaţie, greva să înceteze.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9695 RON
0.00350
USD
USD: 4.6078 RON
0.00070
GBP
GBP: 5.8126 RON
0.00410
HUF
HUF: 1.2621 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5409 RON
0.00170
CHF
CHF: 5.1124 RON
-0.02100
Convertor valutar

Rezultat: ---