Social Educație

Profesorii nu încetează greva. „Nu ne-aţi convins că, după grevă, veţi investi în domeniu”

schedule 04 iun. 2023, 16:05

Profesorii nu încetează greva. „Nu ne-aţi convins că, după grevă, veţi investi în domeniu”
Creative Lab / Shutterstock

Federaţiile sindicale din Educaţie au transmis duminică, printr-un comunicat de presă că nu au de gând să oprească greva, iar textul ordonanţei prin care Guvernul a mărit salariile în învăţământ este nemulţumitor, deoarece, după spusele acestora, nu i-ar fi convins.

Profesorii nu renunță la greva generală. Ce îi nemulțumește în continuare pe dascăli

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” în continuare solicită Guvernului să își asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învăţământului Preuniversitar şi care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanţei. Potrivit acestui articol, salariul profesorului debutant este cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare urmează să fie realizat în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic.

„Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menţionat mai sus în noua lege a salarizării. Atragem atenţia că salariaţii din învăţământ aflaţi în grevă sunt nemulţumiţi şi de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învăţământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Menţionăm că şi majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federaţiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflaţi în grevă, aceştia considerând sumele prea mici”, se arată în comunicatul semnat de Simion Hăncescu şi Marius Nistor, liderii celor două federaţii sindicale.

Sindicaliștii susțin că această grevă generală nu a fost lansată doar din cauza salariilor mizere, dar și pentru un viitor mai bun al educației, despre percepţia pe care o are societatea despre profesia de învățător.

Două săptămâni de grevă generală în Educație

„Însă, modul în care Guvernul şi liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfăşurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajaţii din învăţământ) şi până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educaţie şi în angajaţii din învăţământ. Aici, domnilor politicieni, domnule Preşedinte, este problema. Nu ne-aţi convins că, după încheierea grevei, veţi investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-aţi asumat printr-un act normativ că, odată cu apariţia noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puţin egal cu salariul mediu pe economie”, susţin sindicaliştii.

Dascălii spun că în zadar a fost votată în Parlament o lege cu privire la alocarea pentru învăţământ a unei finanţări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat „dacă nu aveţi de gând să o şi respectaţi şi veţi proroga aplicarea acestui articol, aşa cum aţi prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie. Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veţi acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învăţământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această <cheltuială>”.

„Avem nevoie de educaţie, iar educaţia are nevoie de finanţare! Nu ne mai certaţi, nu ne mai trimiteţi la clase! Schimbaţi-vă discursul şi asumaţi-vă că educaţia va fi, începând de astăzi, prioritate naţională! Şi nu numai pentru noi, angajaţii din sistem, ci şi pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeţi şi pe care încercaţi, prin declaraţii, să-i întoarceţi împotriva noastră!”, se arată în încheierea comunicatului.

Greva generală din învățământ durează de două săptămâni și pare că nu se va opri aici. Elevii nu mai frecventează orele din cauza faptului că profesorii nu mai vin la ore, iar cei mai disperați sunt elevii claselor terminale, care în câteva săptămâni urmează să susțină examenele finale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---