Educație

Ministerul Educației cere explicații pentru meditații: sunt profesori care câștigă 5.000 de lei pe zi din orele de pregătire suplimentară. Topul veniturilor pe județe

schedule 31 oct. 2023, 08:13

Ministerul Educației cere explicații pentru meditații: sunt profesori care câștigă 5.000 de lei pe zi din orele de pregătire suplimentară. Topul veniturilor pe județe
Foto: Captura Antena 3 CNN

Profesorii ar putea fi obligați de Ministerul Educației să completeze o declarație de interese în care să noteze școala de la care provin elevii pe care îi meditează. Practic, dascălilor le este interzis, din nou, să facă pregătire suplimentară cu copiii de la clasă. Deși nu le dă voie nici codul de etică, iar legea îi obligă să își declare veniturile suplimentare la ANAF, sunt profesori care câștigă 5.000 de lei pe zi din meditații. Iată topul veniturilor pe județe. 

Ministerul Educației pune din nou piedici meditațiilor

Documentul pus în consultare publică de Ministerul Educaţiei cere tuturor profesorilor ca până la data de 31 decembrie să depună declarația de interese care să cuprindă activitățile de predare, cât și cele de pregătire și meditații. Adică să noteze școala în care este înmatriculat copilul meditat și data de la care a început pregătirea. Profesorii sunt revoltați. 

„Consider că este o exagerare! Practic, transformă profesorul în funcționar public. Mi se pare neproductiv și nu vom avea rezultatele scontate, păcat că efectul va fi invers, va lua din timpul de pregătire al profesorului. Concentrarea noastră nu ar trebui să fie pe vânătoarea profesorilor, ci pe procesul educativ”, a spus Cornelia Stavri, profesoară, pentru Observator

Codul de etică interzice profesorilor încă din anul 2017 meditațiile cu elevii de la clasă. Realitatea, însă, contrazice legea. 

„Din păcate sunt profesori care constrâng, ce înseamnă constrangerea? Ori niște teste dure la o primă evaluare încat părinții se sperie și să meargă spre profersor și să spună "nu e nicio problemă, puterm face pregătire suplimentară și lucrurile se vor regla" sau un profesor care vine dezinteresat la clasa sa predea. Părinții sunt sub o formă sau alta sa îi ducă la meditație”, a transmis Iulian Cristache, Federația părinților.

Cei mai populari profesori care pregătesc elevii în grup pentru examenele naționale încasează în jur de 2.000 de lei pe zi din meditații. În cazul orelor de pregătire pentru facultate, veniturile pot ajunge chiar la 5.000 de lei pe zi. Prea puțini declară banii și la Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Aproape 1.500 de profesori și-au declarat veniturile din meditații în 2022 numai în București. Suma ajunge la 30 de milioane de lei, iar în topul județelor cu cele mai mari încasări sunt Timiș, Iași, Prahova și Ilfov. 

  • Proiectul este în consultare publică până pe 4 noiembrie și ar urma să intre în vigoare de anul viitor. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---