Profesorii, obligați să intervină în cazurile de abuz în afara școlii
„În urma observării unuia sau a mai multor semne de violenţă asupra copilului (…) sau a altor modificări îngrijorătoare de comportament, orice membru al personalului unităţii de învăţământ preuniversitar (UIP) poate suspecta existenţa unei forme de violenţă asupra copilului în afara mediului şcolar. Este recomandat ca suspiciunea să fie discutată în mod discret cu profesorul diriginte, pentru a afla dacă semnele au fost observate şi de alţi membri ai personalului UIP. Personalul şcolii informează directorul UIP cu privire la suspiciunea de violenţă asupra copilului, în afara mediului şcolar”, se arată într-un proiect privind procedura de management al cazurilor de violenţă în şcoli pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.
Potrivit Ministerului Educației, pentru a gestiona cazurile de violență și pentru a asigura siguranța fizică şi emoţională a elevilor, reprezentanţii școlilor trebuie să sesizeze instituţiile abilitate, să colaboreze şi să aplice sancţiuni pentru cei care aplică aplică violența. De asemenea, trebuie să aplice și măsuri de sprijin pentru victime.
Citește și:
Ministerul Educației cere explicații pentru meditații
Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală
Topul liceelor din România după media de admitere. Care este profilul preferat al elevilor
„În situația în care nu există suspiciuni împotriva părinților/reprezentanților legali de violență asupra copilului (violență domestică, trafic de persoane) personalul de conducere informează părinții/ reprezentanții legali ai copiilor.
În situația în care există suspiciuni împotriva părinților/reprezentanților legali de violență asupra copilului, personalul de conducere al UIP sesizează direct 119, structurile de poliție”, se arată în proiect.
În cazul în care există suspiciunea săvârşirii unei infracţiuni, profesorii pot apela la serviciul unic de urgenţă 112 sau dispeceratul de poliţie. Iar în situaţia în care există suspiciunea unei situaţii de trafic de minori, directorul UIP notifică ANITP prin formularul prevăzut în anexa nr. 2 la HG nr. 88/2023 sau prin apelare la Telverde 0 800 800 678, potrivit documentului.
Citește și:
Profesorii nu au voie să facă meditații contra cost cu elevii de la clasă
Promulgarea legii de exonerare a motocicliștilor
Cu cât se vor majora salariile profesorilor după adoptarea OUG
Care sunt semnele și simptomele de violență asupra unui copil
În proiectul ministerului se mai menționează și câteva semne și simptome după care poate fi stabilit dacă un copil este abuzat:
- tulburările de comportament, de alimentaţie, automarginalizarea, agitaţia sau apatia extremă;
- ticuri precum clipit sau rosul unghiilor;
- dificultăţile în comunicare, scăderea randamentului şcolar, vânătăi, leziuni, arsuri, fracturi;
- prezenţa sarcinii la adolescentele care nu declară cine e tatăl;
- murdăria, carenţele alimentare, lipsa dezvoltării limbajului şi abilităţilor specifice vârstei.