Social Educație

Profesorii vor fi obligați să intervină în cazurile de abuz asupra elevilor în afara școlii

schedule 20 iul. 2023, 17:24

Profesorii vor fi obligați să intervină în cazurile de abuz asupra elevilor în afara școlii
Sussi Hj/Shutterstock

Cadrele didactice din unitățile de învățământ preuniversitar vor avea obligația să intervină și să ia măsuri în cazul în care vor observa semne de abuz asupra elevilor în afara școlii.

Profesorii, obligați să intervină în cazurile de abuz în afara școlii

„În urma observării unuia sau a mai multor semne de violenţă asupra copilului (…) sau a altor modificări îngrijorătoare de comportament, orice membru al personalului unităţii de învăţământ preuniversitar (UIP) poate suspecta existenţa unei forme de violenţă asupra copilului în afara mediului şcolar. Este recomandat ca suspiciunea să fie discutată în mod discret cu profesorul diriginte, pentru a afla dacă semnele au fost observate şi de alţi membri ai personalului UIP. Personalul şcolii informează directorul UIP cu privire la suspiciunea de violenţă asupra copilului, în afara mediului şcolar”, se arată într-un proiect privind procedura de management al cazurilor de violenţă în şcoli pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Potrivit Ministerului Educației, pentru a gestiona cazurile de violență și pentru a asigura siguranța fizică şi emoţională a elevilor, reprezentanţii școlilor trebuie să sesizeze instituţiile abilitate, să colaboreze şi să aplice sancţiuni pentru cei care aplică aplică violența. De asemenea, trebuie să aplice și măsuri de sprijin pentru victime.

„În situația în care nu există suspiciuni împotriva părinților/reprezentanților legali de violență asupra copilului (violență domestică, trafic de persoane) personalul de conducere informează părinții/ reprezentanții legali ai copiilor.
În situația în care există suspiciuni împotriva părinților/reprezentanților legali de violență asupra copilului, personalul de conducere al UIP sesizează direct 119, structurile de poliție”, se arată în proiect.

În cazul în care există suspiciunea săvârşirii unei infracţiuni, profesorii pot apela la serviciul unic de urgenţă 112 sau dispeceratul de poliţie. Iar în situaţia în care există suspiciunea unei situaţii de trafic de minori, directorul UIP notifică ANITP prin formularul prevăzut în anexa nr. 2 la HG nr. 88/2023 sau prin apelare la Telverde 0 800 800 678, potrivit documentului.

Care sunt semnele și simptomele de violență asupra unui copil

În proiectul ministerului se mai menționează și câteva semne și simptome după care poate fi stabilit dacă un copil este abuzat:

  • tulburările de comportament, de alimentaţie, automarginalizarea, agitaţia sau apatia extremă;
  • ticuri precum clipit sau rosul unghiilor;
  • dificultăţile în comunicare, scăderea randamentului şcolar, vânătăi, leziuni, arsuri, fracturi;
  • prezenţa sarcinii la adolescentele care nu declară cine e tatăl;
  • murdăria, carenţele alimentare, lipsa dezvoltării limbajului şi abilităţilor specifice vârstei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---