Educație

Greva profesorilor s-ar putea încheia azi. Guvernul a acceptat revendicările sindicaliștilor

schedule 11 iun. 2023, 09:08

Greva profesorilor s-ar putea încheia azi. Guvernul a acceptat revendicările sindicaliștilor
Foto: Fsli Romania/Facebook

Greva profesorilor ar putea să se încheie azi, căci Guvernul a acceptat, sâmbătă seară, revendicările făcute de sindicatele din Educație pentru dascăli și ceilalți angajați din învățământ. 

Greva profesorilor, la un pas de a se încheia azi

Update: La întâlnirea cu prim-ministrul României au participat mai mulți lideri sindicali, iar după discuții sindicaliștii au decis că greva va continua și luni, 12 iunie. Profesorii vor să vadă actul normativ cu noile creșteri salariale și vor oferi un răspuns clar luni, 12 iunie, în jurul orei 10.00. 

„Concluzia este foarte clară. Am primit oferta Guvernului, ne-am consultat cu colegii noştri, dar aceştia ne-au transmis foarte clar că vor să vadă proiectul de act normativ. Înţeleg că va fi pus azi în dezbatere publică. Colegii îl vor putea vedea. Ne vom pronunţa luni la ora 10:00.
Am avut cerinţe minimale. Una dintre ele nu a fost încă îndeplinită. Am cerut să se achite în totalitate creşterea salarială pe viitoarea grilă de salarizare din 2024. Răspunsul guvernului a fost că se va acorda prima tranşă la 1 ianuarie 2024, iar cealaltă în 2025. E logic să primească colegii actul normativ, şi ne vor da un răspuns. Până atunci, greva continuă”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret. 
„Cu alte cuvinte, mâine este grevă în toate şcolile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaşte”, a intervenit şi Simion Hâncescu, preşedintele FSLI. 

Întrebat dacă vor fi recuperate săptămânile în care nu s-au făcut cursuri, Hâncescu a spus că „şcoala nu e magazin, nu poţi pune lacăt. Logic, lecţiile care nu au fost predate trebuie recuperate”. 

Ce a oferit Guvernul

„La ora 9, am avut o nouă consultare cu reprezentaţii sindicatelor. Am considerat că este absolut corect şi transparent ca dialogul să poată să fie adus la cunoştinţa tuturor dascălilor, pe măsurile agreate împreună cu reprezentanţii sindicatelor. În felul acesta, la nivelul coaliţiei, pentru că la această întâlnire am participat împreună cu dl preşedinte al PSD Marcel Ciolacu, cu ministrul Educaţiei, cu ministrul Muncii, cu secretarul general al Guvernului, am vrut ca finalul să fie cât se poate de concludent pentru noi toţi.
Ne dorim, şi am afirmat de fiecare dată, să încheiem acest conflict de muncă. Pentru că este o chestiune de responsabilitate faţă de sistemul de educaţie, faţă de copii, faţă de părinţi. În felul acesta, pornind de la faptul că sumele pe care le-am asumat în ordonanţa de urgenţă pe care am adoptat-o astfel încât să putem să încheiem acest conflict, în cea pe care o vom pune în transparenţă astăzi, am agreat cu sindicatele creşterea valorii sumelor pe care le vor primi atât personalul didactic, cât şi cel didactic auxiliar, la nivelul de 25%. 
De asemenea, am agreat ca începând cu anul viitor, pe grila de salarizare nouă, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% din vechea ordonanţă de urgenţă va creşte la 50% din 1 ianuarie 2024. Desigur, vom acorda acele sume de formare profesională, de 1500 în octombrie pentru personalul didactic şi 500 lei pentru personalul nedidactic", a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern. 

Acest lucru înseamnă că salariile profesorilor vor crește cu 15%. Personalul didactic și cel auxiliar vor primi vouchere sau prime de 1.500 de lei anual, iar cel nedidactic de 500 de lei până în 2027. O altă cerere ar fi creșterea la 50% a primei tranșe din diferența între salariul actual și noua grilă din noua lege a salarizării, de la 1 ianuarie 2024.

Până acum, sindicatele au primit o primă tranșă de 40% și mai apoi de 45% din această diferență. Noile prevederi vor fi cuprinse într-o ordonanță de urgență care va fi discutată chiar astăzi în ședința de Guvern ce va avea loc la ora 10.00. Sindicaliștii trebuie să se întâlnească cu guvernanții la ora 09.00 pentru a confirma încetarea grevei.

O dată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență, se încheie cea mai mare grevă din învățământ din ultimii 18 ani, care a durat trei săptămâni și a pus în pericol încheierea anului școlar, cât și susținerea examenelor naționale

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---