Protest al angajaților din Finanțe
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a transmis, vineri, că două persoane au demisionat în urma protestului spontan de joi de la Ministerul Finanţelor. Cei dou lucrători voiau un transfer la Ministerul Fondurilor Europene.
„E mai atractiv din punct de vedere salarial, dar nu eu port vina aceasta a acestor salarii mici”, a declarat ministrul, precizând că nu se aşteaptă la demisii în lanţ.
Ministrul a menționat că se va strădui ca angajații să aibă salarii decente. „Mă voi strădui ca oamenii să aibă salariile decente, pentru că este, instituţia cea mai importantă a statului român, care este implicată în relaţia cu contribuabilii şi de ea trebuie să avem grijă şi de funcţionari care lucrează”, a mai declarat Boloş.
El a precizat că nu se așteaptă la demisii în lanț din sistem. „Nu cred că se pune problema unor demisii în lanţ, se pune problema acestor situaţii neplăcute care au apărut ca urmare a faptului că nu am fost de acord cu transferul la Ministerul Fondurilor.
Citește și:
Grevă japoneză în Ministerul Finanţelor, ANAF, vămi și trezorerii. Ce nemulțumiri au angajații
Promisiunile PSD-PNL înainte de rocadă
Angajații ANAF și cei din Finanțe vor să închidă ghișeele Trezoreriei
Îi asigur pe toţi din Ministerul Finanţelor că voi face demersurile necesare ca sistemul de salarizare să fie cel puţin la fel ca şi la Ministerul Fondurilor, pentru că merită acest lucru şi sunt instituţii ale statului pe care eu le respect pe deplin”, a mai afirmat Marcel Boloş.
Proteste în întreaga țară
Angajații din direcțiile financiare din mai multe județe protestează, vineri, față de prevederile ordonanței de reducere a cheltuielilor pregătită de Guvern. Potrivit sindicaliştilor, vineri, se protestează la Ploieşti, Piatra-Neamţ, Satu Mare, Botoşani, Timişoara, Vrancea, Bacău, Craiova, Buzău, Iaşi, Constanţa, Galati, Teleorman, Botoşani.
Şedinţa Consiliului Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a avut loc joi. Consiliul a fost convocat de urgenţă pe fondul informaţiilor referitoare la proiectul Ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare.
Citește și:
Protest la Ministerul de Finanţe. Ce îi nemulțumește pe sindicaliști
Românii care nu vor mai primi majorări de salariu în 2024. Care este motivul deciziei
Bugetarii amenință cu un nou val de proteste. Promisiunile Guvernului nu mai sunt credibile
Conform organizaţiei sindicale, proiectul prevede plafonarea sporului de condiţii vătămătoare la 1.000 de lei, neacordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru cei cu venitul brut peste 10.000 lei, anularea posturilor vacante, desfiinţarea biroului şi funcţiei de şef birou.
„Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului instituţiei să decidă dacă oferă o funcţie de execuţie şefului de birou/serviciu a cărui funcţie se desfiinţează. Dacă oferă o funcţie şi nu există una vacantă, toţi cei care ocupă o funcţie de execuţie în structură vor intra la concurs, structura urmând să se diminueze cu minimum un post.
Liderii sindicatelor judeţene membre, prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă”, subliniază Sindicatul pe pagina sa de socializare.
Această solicitare se adaugă celorlalte două revendicări specifice, respectiv: egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadrul sistemului fiscal şi introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale "finanţe" şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate.
Citește și:
Angajații de la ANAF și Ministerul Finanțelor protestează
Buget pe 2024: Cum au împărțit guvernanții banii românilor. Au dat cu o mână și au luat cu alta
Secretele firmelor de succes pentru gestionarea cheltuielilor și motivarea angajaților
„Pentru susţinerea acestor revendicări s-a hotărât declanşarea acţiunilor de protest la nivel naţional, astfel: în data de 22 august 2023, între orele 8:30-10:30, protest cu încetarea lucrului, în faţa tuturor sediilor instituţiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcţii/birouri vamale, direcţii antifraudă.
Concomitent cu protestele din teritoriu, în data de 22 august 2023, între orele 8:30-10:30, va fi organizat un protest în faţa sediului Ministerului Finanţelor, la care fiecare sindicat judeţean va trimite un număr de minimum 10 reprezentanţi.
Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcţie de evoluţia eventualelor discuţii cu reprezentanţii Guvernului şi de dorinţa membrilor şi nemembrilor de sindicat în ceea ce priveşte soluţionarea revendicărilor noastre legitime”, se arată în documentul citat.