Urmează tăieri drastice: salarii și sporuri plafonate, vouchere de vacanță eliminate
Aproximativ două miliarde de lei pe an vrea să economisească Guvernul după eliminarea voucherelor de vacanță. „Să se suspende aplicarea şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor şi 2025. Încă nu s-a luat o decizie finală”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.
Un scenariu mai puțin drastic ar fi acordarea tichetelor numai bugetarilor cu salarii mai mici de 8.000 de lei, ceea ce înseamnă că 12% dintre angajații de stat nu le vor mai primi. La buget s-ar strânge mai bine de 220 de milioane de lei.
De asemenea, sporul de 15% din salariul de bază pentru condiții vătămătoare va fi plafonat. „Poate să ajungă de la câteva sute de lei până la 3.000 de lei, ceea ce este nedrept. 1.000 lei brut a rămas în momentul de faţă pentru toţi funcţionarii publici şi e forma firească de a egaliza aceste sporuri”, crede Marcel Boloş, ministrul de Finanţe.
Citește și:
Coaliția a stabilit varianta finală a pachetului de măsuri fiscale
Pachetul de taxe și impozite, blocat. Zegrean, despre contestația la CCR a măsurilor fiscale
Guvernul renunță la o parte dintre taxe. Salarii și sporuri plafonate la bugetari
„E spor şi de antenă, spor de stat prea mult pe scaun. Nu poţi să ceri spor de căldură dacă eşti fochist, asta e fişa postului”, susţine Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
Plafonarea facturilor la energie și gaze
Salariile șefilor din companiile de stat vor fi și ele plafonate și acordate în funcție de performanță. În schimb, rămâne schema de plafonare a facturilor de energie electrică și gaze naturale, cel puțin până la primăvară.
„Romănii să se aştepte să nu tremure de frica facturilor şi nici de frig. În iarna aceasta nu se pune problema din perspectiva Ministerului Energiei să modificăm această schemă”, asigură Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Și mediul privat este luat în vizor în goana după bani a Executivului. Guvernul vrea să suprataxeze băncile în următorii trei ani. Pe lângă impozitul pe profit de 16%, instituțiile bancare ar urma să plătească la stat și o taxă de 1% din cifra de afaceri. Având în vedere veniturile acestora, băncile ar putea să plătească în total dări la stat în valoare de 32%.
Citește și:
Proteste spontane la mai multe administraţii fiscale din ţară
Angajații ANAF și cei din Finanțe vor să închidă ghișeele Trezoreriei
„Dacă este adăugat ca taxă de solidaritate, atunci practic am reuşi să evităm dubla impunere”, spune Marcel Boloş, ministrul de Finanţe.
Şi multinaţionalele cu o rată de profitabilitate de peste 3% vor fi taxate cu 1% din cifra de afaceri. Cele care au un profit mai mic de 3% vor fi impozitate cu 0,5% din cifra de afaceri. Mai mult, Coaliţia a hotărât şi majorarea plafonului CASS pentru activităţi independente, de la 24 de salarii minime la 60 de salarii minime.
Reformele fiscale vor fi adoptate la jumătatea lunii septembrie a acestui an fără nicio dezbatere sau modificare față de reforma propusă de Guvern. Salariul minim va crește de la 1 octombrie cu aproape 100 de lei net, iar celelalte măsuri se vor aplica de la 1 ianuarie.