Vouchere noi pentru români. Cine poate beneficia și ce valoare vor avea tichetele pentru activitățile casnice

schedule 05 iul. 2023, 09:52

Vouchere noi pentru români. Cine poate beneficia și ce valoare vor avea tichetele pentru activitățile casnice
Stirile PRO TV/Youtube

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că începând din data de 1 ianuarie 2024, românii vor putea beneficia de noi vouchere de activități casnice.

Noi vouchere de la stat pentru români. Cine poate beneficia de ele

Noile tichete vor avea o valoare nominală de 15 lei, care poate fi ajustată anual. Transferul sumei nu este permisă și nu poate fi folosită pentru procurarea altor bunuri sau servicii. Aceste tichete pot fi folosite doar de prestatorul de servicii casnice, al cărui nume și informații sunt trecute pe tichet.

Prin urmare, activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic va fi răsplătită prin aceste vocuhere.

Activitatea casnică include: servicii de curăţenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent. Beneficiarii vor avea obligația de a folosi aceste tichete de activităţi casnice în maxim 12 luni de la data achiziţionării acestora.

Aceste vouchere pot fi oferite și persoanelor care lucrează ocazional în calitate de bonă, reglementată potrivit dispoziţiilor Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă.

Potrivit legislației, între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se întocmește un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor. Durata zilnică a activităţilor casnice este de până la 12 ore și 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Potrivit legii, valoarea minimă a contribuţiei lunare pentru ca un prestator casnic să poată beneficia de calitatea de asigurat la CAS este contribuţia a minimum 85 de tichete de activităţi casnice, însă nu mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---