Locale

A început Black Friday 2023! Pe ce produse s-au bătut românii încă de la primele ore ale zilei

schedule 10 nov. 2023, 08:32

A început Black Friday 2023! Pe ce produse s-au bătut românii încă de la primele ore ale zilei
Foto: Shutterstock

A început Black Friday 2023, ziua cu cele mai multe promoții din an. Cel mai mare retailer din țara noastră a pregătit peste trei milioane de oferte la o gamă variată de produse. Iată pe ce s-au bătut românii încă de la primele ore ale dimineții. 

Pe ce produse s-au bătut românii în prima zi de Black Friday 2023

Cel mai mare Black Friday din istorie României ne promite unul dintre retailerii online. Așa a început desfășurarea de forțe, pentru că, în urmă cu puțin timp, s-a dat start zilei de Black Friday din acest an. 

Este o zi pe care 1 din 3 români și-o planifică chiar un an întreg și își pun bani deoparte pentru ca de Vinerea Neagră să reușească să prindă cel mai bun preț la produsele dorite. 

Pentru a fi siguri ca vor prinde reducerile, oamenii au început să își pună produsele visate în coș și să își adauge datele cardului încă de acum o săptămână.

Cele mai bune oferte sunt la smartphonuri și la electrocasnice, dar și la haine. O creștere în numărul căutărilor există și la esspresoare. 

Pe această platformă se vor găsi astăzi şi vouchere la tratamente corporale, la carne de porc dar şi la vacanţe şi la bilete de avion.

Black Friday: cum să te ferești de escrocherii

Black Friday, o zi care acum 13 ani când a venit prima dată în România, atunci mai mult un artificiu de marketing al retailerilor, a devenit în prezent o zi așteptată cu interes cu români. Astăzi, Vinerea Neagră s-a schimbat și, cu puțin noroc, putem face „afaceri bune”. Însă, vria cumpărăturilor la prețuri reduse vine și cu multe fraude. Victime le pot pica chiar și cei mai atenți dintre noi. 

Dar nu suntem noi mai speciali. Înșelătorii sunt peste tot în lume. 600 de milioane de lire sterline au pierdut britanicii în 2023, iar la nivel mondial se estimează fraude de 42 de miliarde de dolari.

Așadar, în primul rând, mare grijă la dubluri. Avem experiența unor escrocherii cu site-uri aproape trase la indigo, schimbând doar o singură literă schimbată în URL, în adresă. De asemenea, trebuie să avem grijă și la site-urile cu terminații neuzuale. Dacă nu sunt „punct COM” cu „punct RO”, chiar „punct EU” ar trebui să ne provoace la mai multe verificări. 

Un alt semn de întrebare este și atunci când ni se cere să plătim prin transfer bancar. Marii retaileri au implementat sistemul de carduri. Sigur, se poate întâmpla asta, dar în acest caz verificați de mai multe ori vânzătorul și tranzacția. Un alt steag roșu este și atunci când oferta era prea bună ca să fie adevărată. 

Ce să facem dacă picăm victime 

  • Raportăm problema către instituția financiară: încercăm să blocăm tranzacția și să ne recuperăm banii.
  • Dacă avem posibilitate din aplicația băncii partenere, blocăm cardul și raportăm frauda. 
  • În special dacă avem de-a face cu un site din străinătate, apelăm la Action Fraud/OLAF, oficiul european antifraudă. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9709 RON
-0.00170
USD
USD: 4.567 RON
-0.02020
GBP
GBP: 5.897 RON
0.00890
HUF
HUF: 1.2719 RON
0.00200
BGN
BGN: 2.5416 RON
-0.00090
CHF
CHF: 5.1374 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---