Social

Black Friday 2023. De unde vine numele de Vinerea Neagră și când are loc în acest an

schedule 09 nov. 2023, 14:46

Black Friday 2023. De unde vine numele de Vinerea Neagră și când are loc în acest an
Stokkete/Shutterstock

Începe Black Friday 2023! Este perioada în care se lansează cele mai tari oferte și reduceri la o mulțime de produse, iar oamenii au ocazia să își procure lucrurile de pe lista de dorințe la un preț mult mai redus. Deja a devenit o tradiție ca începutul lunii noiembrie să fie dedicată cumpărăturilor la prețuri spectaculoase.

În România, Black Friday se regăsește în mai toate magazinele, fie ele de produse alimentare, produse cosmetice, electrocasnice sau altele. Românii preferă să adune bani tot anul pentru a profita în luna noiembrie de reducerile generoase și cu această ocazie să economisească bani.

Ce este „Black Friday”

Fenomenul de Black Friday a început în SUA în anii ’50 și avea loc în vinerea de după sărbătorile de Ziua Recunoștinței. Comercianții dădeau startul unei perioade în care aplicau reduceri avantajoase și promoții atractive pentru a-și vinde marfa rămasă, deoarece urma să aducă noi produse pentru sezonul de Crăciun.

Această practică era asemănătoare cu lichidarea de stoc ce are loc în prezent. Astfel de reduceri erau aplicate în mai toate magazinele din toate domeniile, de la produse alimentare, cosmetice, medicale până la cele nealimentare, electrocasnice, îmbrăcăminte și încălțăminte.

De unde a luat naștere termenul de Black Friday

Black Friday sau Vinerea Neagră este un nume care în primă fază creează senzația a ceva negativ, trist sau îngrijorător datorită adjectivului „negru”. În realitate este total opus. Există mai multe explicații pentru numele pe care îl poartă această zi magică.

Una dintre variante este că numele derivă din termenul financiar „pe negru”. Aceasta ar descrie perioada potrivită în care oamenii pot porni afaceri, când comercianții trec din faza de pierdere „pe roșu” în etapa de profit „pe negru”. O altă variantă susține că numele de Vinerea Neagră a apărut în Philadelphia în anii `60.

Acesta era folosit de polițiști pentru a descrie traficul intens din vinerea de după Ziua Recunoștinței. În ultimii zece ani, comercianții din toate colțurile lumii folosesc acest termen pentru a anunța despre vânzările de dinainte de sărbătorile de iarnă.

Când are loc Black Friday în 2023

În Statele Unite, în fiecare an, Black Friday are loc în vinerea de după Ziua Recunoștinței. Anul acesta, Black Friday pică pe data de 24 noiembrie 2023. În România, Black Friday nu are loc într-o anumită zi și nici nu se orientează după o anumită sărbătoare. Comercianții pot să își aleagă independent ziua în care încep campania de Black Friday, dar și perioada în care aceasta va avea loc.

În cele mai multe dintre cazuri, Black Friday din România începe de pe la mijlocul lunii octombrie și poate ține până pe la finalul lunii noiembrie. Unii comercianți pot organiza campania de Black Friday timp de doar câteva zile, săptămâni sau chiar și timp de o lună.

În România, în acest an, Black Friday începe pe data de 10 noiembrie. O mare parte dintre magazinele din țară au dat drumul deja la cele mai tari reduceri. Cele mai cotate magazine din această perioadă sunt cele de haine, cosmetică, încălțăminte și electrocasnice.

Majoritatea cumpărătorilor sunt de părerea că în această perioadă este cel mai bun moment pentru a face cumpărăturile la care au visat, deoarece pot economisi bani din reducerile și promoțiile disponibile. De asemenea, este un moment foarte bun pentru a profita de reducerile generoase și pentru a procura cadouri de Sfântul Andrei, Sfântul Nicolae sau chiar de Crăciun și Revelion.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---