Politic Economic

Taxa de solidaritate a OMV Petrom, micșorată de Parlament. Austriecii au câștigat bătălia, după ce legea a fost modificată la cererea lui Iohannis

schedule 04 mai 2023, 10:17

Taxa de solidaritate a OMV Petrom, micșorată de Parlament. Austriecii au câștigat bătălia, după ce legea a fost modificată la cererea lui Iohannis
Foto: Shutterstock

Taxa de solidaritate pentru companiile din energie a fost modificată în Parlament. OMV Petrom, cea mai mare companie din România, ar urma să plătească acum de trei ori mai puțin decât inițial, 1 miliard de euro, adică cel mult 300 de milioane de euro. Firma americană care scoate gaz din Marea Neagră, în schimb, nu va achita niciun leu. Legea urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis. 

Taxa de solidaritate a OMV Petrom a fost micșorată de Parlament, după ce legea a fost modificată la cererea lui Iohannis

Pe scurt, bătălia pentru miliardul de euro a fost câștigată, parțial, de austrieci. Legea taxei de solidaritate a fost schimbată de Parlament, pe repede-nainte, după ce șeful statului român a refuzat să-și dea OK-ul pe textul vechi. 

Potrivit amendamentelor votate, OMV Petrom ar urma să plătească 300 de milioane de euro în loc de un miliard, iar americanii de la Black Sea Oil and Gas vor fi scutiți de plata contribuției. 

Votul s-a lăsat cu înjurături și îmbrânceli

Votul s-a lăsat cu înjurături și îmbrânceli, doi deputați fiind la un pas de a se lua la bătaie. 

„A trăda românii în favoarea unui stat străin - acesta e adevăratul motiv pentru care a venit în vizită ministrul austriac”, Antonio Andrusceac, deputat AUR.
„Sunteți creați pentru opoziție, în afara de lătrat de la pupitru nu se poate face ceva constructiv”, Popescu Pavel, deputat PNL.
„Această lege de aprobare a ordonanţei taxează o parte din câștigurile colosale”, Alfred Simonis, deputat PSD. 

Analist fiscal: „Deci, anul ăsta niciun ban”

„În Constituţie se spune că legea prevede doar pentru viitor. Deci de când datorează Petromul taxă? Trei zile după data publicării în MO. Pentru 2022, nu văd în ce în bază ar putea să ceară această taxă. Pe 2023, va fi datorată şi va fi plătibilă la anul, pe 25 iunie. Că aşa prevede Ordonanţa. Deci, anul ăsta niciun ban”, a explicat Gabriel Biriș, analist fiscal.

Taxa pentru profiturile mari din energie o va plăti Rompetrol Rafinare și Romgaz. Compania românească va da la bugetul de stat aproape 1 miliard de lei. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9751 RON
0.00050
USD
USD: 4.5879 RON
-0.01070
GBP
GBP: 5.8059 RON
-0.00650
HUF
HUF: 1.2827 RON
0.00690
BGN
BGN: 2.5437 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.046 RON
0.02730
Convertor valutar

Rezultat: ---