Locale

A început cel mai mare exerciţiu nuclear din istoria României, la Centrala de la Cernavodă. Populația, avertizată prin mesaj RO-Alert să nu intre în panică

schedule 03 oct. 2023, 14:09

A început cel mai mare exerciţiu nuclear din istoria României, la Centrala de la Cernavodă. Populația, avertizată prin mesaj RO-Alert să nu intre în panică
Foto: ROMPRES / Foto

La Centrala Nucleară de la Cernavodă a început azi cel mai mare exercițiu nuclear din istoria României. Este vorba despre simularea unui accident grav și verificarea reacției de răspuns a instituțiilor. Scenariul se va încheia joi, 5 octombrie. Autoritățile vor trimite un mesaj RO-Alert pentru ca populația să nu intre în panică. 

Exerciţiu de simulare a unui accident nuclear la centrala de la Cernavodă

Exerciţiul naţional „Valahia 2023”, privind simularea unui accident sever la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, se desfăşoară în perioada 3-5 octombrie. Populația va fi atenţionată să nu se panicheze pentru că nu este o situaţie de urgenţă reală.

„Va avea loc exerciţiul naţional privind producerea unei urgenţe nucleare/radiologice "Valahia 2023", care va simula un scenariu de accident sever la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă. Având în vedere faptul că la exerciţiu deplasarea forţelor se va face exact ca la intervenţie, cu semnale acustice şi luminoase, anunţăm şi rugăm populaţia să nu se panicheze, nu este o situaţie de urgenţă reală”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea.

Exercițiul, care se va desfășura timp de opt ore pe zi, în intervalul orar 09:00 - 17:00, face parte din proiectul Norway Grants - „Îmbunătăţirea securităţii şi siguranţei nucleare în România - Creşterea rezilienţei la dezastre şi a pregătirii pentru răspunsul la evenimente nucleare şi radiologice”, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian.

Scopul acestuia constă în verificarea și integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgențe nucleare în cadrul Sistemului Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă în conformitate cu Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR), precum şi antrenarea structurilor de răspuns şi integrarea asistenţei internaţionale în răspunsul naţional.

„Exerciţiul naţional Valahia 2023 reprezintă o oportunitate pentru îmbunătăţirea capacităţii de răspuns a unor situaţii de urgenţă nucleară şi radiologică improbabile, astfel asigurând protecţia populaţiei, a mediului înconjurător şi a proprietăţii”, se mai spune în comunicat.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---