Showbiz

Sebastian Papaiani, viață între strălucire și amar. Fiul actorului a fugit de acesta

schedule 18 iul. 2023, 15:15

„Dacă ai ocazia să cunoști un om de factura asta, e un cadou”, declara actorul Petrică Nicolae într-un interviu pentru TVR. „Era șmecher, era alunecos, era iute la minte”, îl descria actorul Florin Zamfirescu. Fără niciun dubiu, Sebastian Papaiani a fost unul dintre cei mai talentați actori de teatru și film de la noi din țară. Ne-a lăsat rolurile memorabile Păcală, Plutonier Căpșună din Brigada Diverse, Lampă din „Pistruiatu” sau Ieremia din „Toate pânzele sus”. Viața sa personală a fost însă tulbure. A trecut prin multe întâmplări care i-au lăsat un gust amar. Una dintre ele: fiul cel mare a fugit de el în copilărie și de atunci cei doi au fost distanți. 



Viața actorului Sebastian Papaiani

Născut Sevastian Papaiane, Sebastian Papaiani a jucat în peste 60 de filme, în telenovele, dar și pe scena teatrului unde a interpretat zeci de roluri în cei peste 50 de ani de activitate. Maestrul i-a avut ca parteneri pe marii actori ai României: Toma Caragiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Colea Răutu, Ion Besoiu.

Între rolurile legendare interpretate se numără Plutonierul Căpșună din „Brigada Diverse”, Alecu în „Astă seară dansăm în familie”, Ieremia din „Toate pânzele sus”, Gogu din „Nea Mărin miliardar” și Păcală din filmul lui Geo Saizescu cu același nume. 

„Dacă joci rolul unui rege, când te duci la piaţă să iei legume nu te poţi comporta ca un rege. Tocmai asta este arta, arta înseamnă să minţi frumos, atât de frumos încât să se apropie de realitate”, spunea Sebastian Papaiani despre rolurile jucate.

La teatru a interpretat roluri precum Regele Salemului în „Alchimistul” și Bătrânul actor comic al lui Luigi Pirandello. În ultimii ani de viață a jucat în telenovele românești precum „Numai iubirea”, „Lacrimi de iubire” sau „Daria, iubirea mea”. 

Născut la Pitești, Sebastian Papaiani și-a petrecut copilăria, după cum a declarat, „într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de țigani, dar țigani cu care puteai fi prieten...”. 

La vârsta de 17 ani s-a angajat contabil la un oficiu farmaceutic și a început să joace teatru de amatori. L-a îndrumat fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care l-a determinat să treacă peste multe obstacole și să devină actor. Așa se face că în anul 1963 Papaiani a debutat în comedia regizorului Geo Saizescu „Un surâs în plină vară”. 

În acest domeniu i-a găsit și pe Ștefan Bănică, Ștefan Iordache, Draga Olteanu Matei și Stela Popescu, cei care i-au fost cei mai buni prieteni. 

Cât despre comuniști, Sebastian Papaiani a declarat într-un interviu cum au vrut aceștia să-l tundă, dar au renunțat după ce au aflat cine este. 

„Au venit după mine şi m-au luat la post să mă tundă. Eram în Sighişoara. Am şi stat la beci câteva ore pentru că nu voiam să mă tund. La cinematograf rula un film cu mine şi, totodată, filmam pentru o altă peliculă în acea zonă. Au venit nişte aviatori după mine, la miliţie, şi au vorbit cu maiorul, ­i-au explicat cine sunt. El, ditamai maiorul, habar nu avea! Şi-a cerut scuze ulterior”, își amintea actorul.


Căsătorie eșuată și relație distantă cu fiii

Celebrul actor s-a căsătorit la 25 de ani cu actrița Eugenia Giurgiu, de care s-a despărțit la scurt timp, Papaiani plecând la Sibiu, unde a jucat la Teatrul „Radu Stanca”. Atunci când fiul a împlinit 10 ani, a câștigat custodia, însă nu a avut o relație bună. Sebastian (Basti), copilul cel mare, a fugit la mama lui, în 1973/1974, la Oradea. S-a revăzut cu tatăl său abia în 1987, când Basti era în armată, apoi în 2000, când băiatul l-a informat pe Papaiani că mama sa a murit. Cei doi au continuat să fie distanți și după tragedie. 

Nu și-a cunoscut niciodată nepotul

„Mă simt vinovat pentru faptul că, deși fusesem încredințat tatălui, la solicitarea mea, atunci când aveam 10 ani, eu am fugit de la el și m-am reîntors la mama. Bică (n.r. porecla marelui actort) nu mi-a putut ierta niciodată trădarea, de aceea nu a vrut să mai știe absolut nimic de mine.
A venit pentru câteva minute în 1987, atunci când îmi satisfăceam stagiul militar la Giurgiu. Am stat foarte puțin de vorbă, așa ca doi străini. Când a murit mama, în anul 2000, l-am chemat la înmormântare însă a refuzat să vină, preferând să meargă la funeraliile lui Dem Rădulescu”, a declarat Sebastian Papaiani Jr pentru iongirnod.blogspot.ro.

În cadrul interviului dai pentru site-ul menționat anterior, nepotul regretatului actor a ținut să comenteze și să-și spună off-ul. „Dacă un tată (Bică) nu poate să ierte trădarea, ce să facă un fiu (Basti) sau un nepot (Seby)?? Răspunsul este simplu. Fiul a demisionat și nepotul așteaptă….”, a scris Sebastian Vasile Papaiani.

Sebastian Papaiani nu a apucat să își cunoască nepotul, nepot care îi duce numele mai departe. Fiul marelui actor a declarat că a fost părăsit atât de cel care i-a dat viață, cât și de fiul său, care a ales să se stabilească în Germania, drept urmare nu și-a cunoscut bunicul. 

„Acum sunt singur (n.r. 2010), pentru că și fiul meu, tot Sebastian Papaiani, în vârstă de 28 de ani este stabilit în Germania și nu l-am mai văzut de vreo 12 ani”, a mai spus fiul lui Sebastian Papaiani.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---