Proiecte Speciale

Drama actriței Olga Tudorache. Ar fi albit într-o noapte

schedule 15 ian. 2024, 12:58

Olga Tudorache, Marea doamnă a teatrului românesc, a avut parte de o viață presărată cu drame. Chiar dacă actrița și-a ținut viața personală ascunsă de ochii presei, se știe că a fost înșelată, părăsită și nevoită să își crească singură copilul. 

Viața actriței Olga Tudorache. Ce dramă ar fi albit-o într-o noapte

Actrița a trăit o frumoasă, dar și tristă, poveste de dragoste cu unul dintre cei mai îndrăgiți artiști pe care i-a avut România: Cristea Avram. Cei doi s-au căsătorit și, la câțiva ani distanță, acesta a trădat-o, lucru care i-a marcat existența pentru totdeauna. Actrița s-a îndrăgostit de Cristea Avram în tinerețe și au ajuns în fața altarului când aveasta avea 31 de ani. 

În urma mariajului a apărut Alexandru. Căsnicia lor a durat doar șase ani, iar după despărțire Cristea Aveam a plecat în Franța altărui de actrița Marina Vlady, care venise în România pentru a filma la „Steaua fără nume”, peliculă realizată după opera scriitorului Mihail Sebastian. 

Colegii ei de breaslă spun că atunci când s-a căsătorit cu chipeșul Cristea Avram actrița era mai bine ca oricând, iar când a adus pe lume pe fiul ei, Alexandru, era în culmea fericirii. Olga Tudorache a povestit și după multe decenii că fiul ei este cel mai mare succes al său. 

„Cel mai mare succes din viaţa mea, cel mai bun lucru pe care l-am făcut în viaţa mea este băiatul meu, pe care l-am avut cu actorul Cristea Avram. Şi aici am avut noroc. Eu nici ­n-am ştiut când a trecut prin şcoală şi el a fost mereu şef de promoţie. Sunt minunaţi amândoi, şi el, şi nepotul meu, fiul lui... Succesele cele mai mari le-am avut în viaţă, nu pe scenă”.

La scurt timp după ce Cristea Avram a părăsit-o, în 1966, Olga Tudorache a jucat doar pe scenă și nu a mai filmat până în anul 1970. Pe scenă, purta peruci care îi ascundeau părul bogat.

Se spune că astfel ascundea faptul că îi albise părul peste noapte, după ce a fost părăsită din senin de soțul mult iubit. Olga Tudorache ar fi albit complet în noaptea în care Cristea Avram a părăsit-o pentru totdeauna pentru actrița Marina Vlady. 

Biografie

Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din județul Bacău. A absolvit Institutul de Teatru și a intrat în echipa Teatrului Tineretului din București în 1951, unde a jucat până în 1966, când instituția a fuzionat cu Teatrul Nottara. 

Din acel moment, artista a jucat la Teatrul Mic și la Teatrul Național din București până în 1978. În anul 1976, Olga Tudorache a devenit conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, la catedra de actorie.

În 1990, a devenit progesor și a pregătit actori până în anul 1997. S-a retras din învățământ în 2000. Pe studenți îi sfătuia să învețe disciplina „interioară”, fără de care această meserie nu se poate face „curat și bine”. 

Mare interpretă de dramă, Olga Tudorache a întruchipat rolurile „Edith” din David Copperfield de Charles Dickens, „Maşa” din Cadavrul viu de Lev Tolstoi, „Antigona” de Sofocle, „Ducesa de Gloucester” din Richard al II-lea de William Shakespeare, „Vitoria Lipan” din Baltagul de Mihail Sadoveanu, „Lona Hessel” din Stâlpii societăţii, de Henric Ibsen, „Kitty Warren” din Profesiunea doamnei Warren de George Bernard Shaw, „Beatrice” din Efectul razelor gamma asupra anemonelor de Paul Zindel, „Maria Vasilievna” din Unchiul Vanea de Anton Pavlovici Cehov etc. 

A fost distribuită în mai multe filme, printre care Directorul nostru (1955), Haiducii (1960), Tudor (1962), Răpirea fecioarelor (1967), Răzbunarea haiducilor (1968), Mihai Viteazul (1970), Bietul Ioanide (1979), Domnişoara Aurica (1986), Tusea şi Junghiul (1990), Drumul câinilor (1991), scrie radioromaniacultural.ro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---