Angajații vor prime, nu cadouri, cu ocazia Paștelui 2023
„Bani, da, fără discuții. Sau tichete”, a spus o doamnă.
„Depinde de companii. Unele companii probabil dau sume de bani, altele coșuri”, a spus un angajat.
„Nu știu exact ce conține un coș, dar nu cred că e ce trebuie pentru un om în ziua de azi. Mâncare, trebuie mâncare, clar”, a spus o altă femeie.
Dar cei mai mulți dintre angajați știu clar ce vor să primească anul acesta, de Paște, din partea angajatorilor. Beneficiile extrasalariale nu îi mai încântă ca în alți ani, ci ar vrea să observe o creștere de venit.
Datele celui mai recent sondaj ejobs, liderul de recrutare din România, arată că 50% dintre români își doresc primă în bani cu ocazia Paștelui și 21% ar fi de acord să primească tichete valorice sau vouchere cadou.
Citește și:
Angajații ASF nu vor avea prime în 2024
Zile libere 2023. Sărbători legale în România: câte sunt și când pică fiecare
Hotelierii au pregătit deja ofertele de 1 Mai. Cât costă 3 nopți de cazare la munte
Tot mai puțini angajați, 15%, vor să primească de la locul de muncă acele clasice coșuri de Paște. Doar 3% mai vor să se organizeze petreceri tematice la muncă. Oamenii spun că aceste coșuri cu produse specifice nu reflectă nevoile lor reale, ci sunt mai mult simbolice.
Care este valoarea beneficiilor oferite de Paște
Când vine vorba de valoarea beneficiilor de Paște de anul acesta, cei mai mulți angajatori, 37%, au alocat 100-200 de lei per angajat. 27% merg pe valori între 200 și 400 de lei, în timp ce 21% oferă beneficii cuprinse între 400 și 800 lei. Restul, de 15%, alocă peste 800 de lei per angajat.
„Dacă e să facem comparația cu beneficiile oferite anul trecut de Crăciun, observăm că avem cu 8% mai puțini angajatori care își recompensează de Paște angajații.
Pe de altă parte însă, vedem o creștere a procentului de angajatori care oferă prime în bani, de la 28% la Crăciun, la 34% acum. Totodată, sunt cu 8% mai puțini angajatori decât la final de an care oferă zile libere suplimentare de Paște, în timp ce procentul celor care aleg coșurile tradiționale se păstrează similar, 13% acum versus 16% de Crăciun.
Faptul că aproape 70% dintre angajatori oferă beneficii cu ocazia Sărbătorilor Pascale vine să reconfirme ceea ce se reflectă și în cifre.
E cât se poate de evident că, în pofida războiului din Ucraina, companiile se mențin optimiste, iar piața muncii e în continuare cât se poate de efervescentă: doar în prima jumătate a lunii aprilie au fost postate aproape 20.000 de joburi noi pe platforma noastră”, mai spune Raluca Dumitra.
Studiul a fost derulat în perioada 1-15 aprilie 2022, pe un eșantion de circa 175 de companii, respondenții fiind oameni de HR, manageri și antreprenori.