Politic

Ciolacu: salariul minim va crește. Premierul sugerează că vor rămâne doar 2 cote de TVA, de 9% și 19%

schedule 22 iul. 2023, 08:57

Ciolacu: salariul minim va crește. Premierul sugerează că vor rămâne doar 2 cote de TVA, de 9% și 19%
Foto: B1 TV

Salariul minim va crește în România, a dat asigurări Marcel Ciolacu. Este un mecanism prin care se păstrează muncitorii, a explicat premierul. El a lăsat de înțeles că vor rămâne doar 2 cote de TVA, cele de 9 și 19%. 

Salariul minim va crește, anunță premierul Marcel Ciolacu

Grila la noua lege a salarizarii este gata, dar urmează o decizie în coaliție. Pentru angajații din construcții salariul minim va crește la 4.500 de lei brut, dar cu eliminarea scutirii de la plata CASS. O nouă rundă de negocieri pe acest subiect va avea loc între liderii coaliției luni. 

De la data de 1 septembrie salariul minim pe economie ar putea crește de la 3.000 de lei la 3.300 de lei, ceea ce înseamnă că venitul net ar putea crește cu aproape 100 de lei. 

O altă mărire ar putea avea loc de la 1 ianuarie 2024, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei brut, iar câștigul net va fi de 250 de lei. Și salariul minim pe economie din construcții ar putea crește din toamnă de la 4.000 la 4.500 de lei brut. Acești angajați vor fi obligați însă să plătească contribuția la Sănătate de 10%, facilitate acordată lor în anul 2018, pentru a păstra forța de muncă în țară. 

Ciolacu: „Vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”

Întrebat vineri, după vizita efectuată la Complexul Sportiv Olimpic de la Izvorani, când ar putea crește salariul minim, prim-ministrul a spus: „pre exemplu, în Germania, anul trecut, salariul minim a crescut de trei ori. Este un mecanism prin care-ţi ţii lucrătorii în ţară.

Cu adevărat acest lucru trebuie suportat de către economia reală, prin discuţii vom... Dacă vor fi scoase parte din facilităţile, de exemplu în construcţii, discuţiile sunt foarte clare ca să şi mărim salariul minim, astfel încât...E dreptul dumneavoastră să daţi breaking news că Ciolacu taie salariile...Nu le taie. Şi tocmai de aceea vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”. 

La mâncare, medicamente și proteze TVA va fi de 9% 

Chestionat dacă social-democraţii susţin mărirea TVA la anumite categorii de produse şi servicii, Marcel Ciolacu a declarat că în discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene aceştia au precizat guvernanţilor români că „trebuie să fie o ordine” în privinţa cotelor de TVA, prin eliminarea excepţiilor acordate acum în mai multe sectoare, convenindu-se, în principiu, ca la mâncare, medicamente, dispozitive medicale de tipul protezelor această cotă să fie stabilită la 9%.

„Ce vă pot spune... În discuţia mea cu Comisia, şi au dreptate: trebuie să fie o ordine, nu puteţi veni cu 7 tipuri de TVA, hotărâţi-vă! Şi am convenit că 9% rămâne mâncarea, rămân medicamentele, rămân protezele. Iertaţi-mă, de ce la cluburi este 5% TVA, e normal acest lucru ? Sunt mult prea multe excepţii în România. Nu le-a spus numai Comisia, le-au spus toate forurile financiare.

Ce vrem? Să pierdem toate fondurile europene şi să intre România într-un colaps? Eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea şi voi ieşi la dumneavoastră la televiziuni, la presă, unde doriţi. Şi o să explic foarte clar de ce trebuie făcut acest lucru. Normal, după ce voi lua decizia”, a declarat Marcel Ciolacu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---