Politic Economic

FMI recomandă noi taxe, pe lângă măsurile fiscale deja adoptate. Ciolacu: „Dacă ne ținem de plan, nu cred că vor trebui altele”

schedule 05 oct. 2023, 09:08

FMI recomandă noi taxe, pe lângă măsurile fiscale deja adoptate. Ciolacu: „Dacă ne ținem de plan, nu cred că vor trebui altele”
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Pachetul de măsuri fiscale deja adoptat nu este suficient pentru a umple gaura de la buget, avertizează Fondul Monetar Internațional (FMI). O delegație aflată la București recomandă noi taxe. Premierul Marcel Ciolacu este însă tranșant și spune că „dacă ne ținem de planul pornit, nu cred că vor trebui alte măsuri”.

Pe lângă pachetul de măsuri fiscale, FMI mai cere noi taxe

FMI a transmis un mesaj ferm: gaura din buget e prea mare, iar reducerea cheltuielilor de la stat este insuficientă. Drept urmare, cere reforme mai dure, printre care renunțarea la cotele reduse de TVA, de 5 și 9%. O cotă unică de 19% ar însemna prețuri mai mari cu cel puțin 10% la o serie de produse, inclusiv alimente.

„În pachetul de măsuri fiscale o parte din produse şi servicii au trecut de la un TVA redus, la unul mai mare. Susţinem asta! Şi credem că merită să ne uităm mai departe în acea direcţie. Ar simplifica sistemul”, a declarat Jen Kees Martijn, șeful delegației.

Pe lângă această măsură, FMI mai propune ca proprietățile să fie impozitate în funcție de valoare, nu în funcție de suprafața acestora. O altă recomandare este ca salariile românilor să fie impozitate diferit, adică cei care câștigă mai mult să plătească impozite mai mari la stat. Aceasta este o idee sugerată, de altfel, și de Banca Mondială. 

„Impozitarea progresivă e un subiect discutat acum un an și a reieșit ca un prim pas e curățarea sistemului fiscal”, a completat Jan Kees Martijn, șeful delegației FMI. 

Economiștii nu sunt de acord cu măsurile propuse de FMI

Specialiștii critică propunerile FMi, care nu s-ar plia pe realitatea românească. „Nu poţi să impui un impozit progresiv în România în condiţiile în care majoritatea veniturilor sunt cvasi-salariale şi multe dintre ele sunt pe salariul minim”, este de părere Cristian Păun, analist economic.

La rândul lui, Fondul Monetar Internațional critică Executivul pentru taxa pe cifra de afaceri aplicată companiilor mari și băncilor, dar și pentru schimbarea peste noapte a taxării.

„Taxa pe cifra de afaceri este similară creşterii TVA-ului cu 1, 2 procente şi este chiar mai problematică decât creşterea TVA, ajungi să aplici impozit pe cifra de afaceri, de exempu pe accize”, a adăugat Cristian Păun, analist economic, pentru Observator.

Ciolacu rămâne pe poziții

„Dacă ne ținem de planul pe care deja l-am pornit, nu cred că vor trebui alte măsuri. A trecut emoția războiului. Eu în continuare sunt ferm convins că România, și de această dată, va avea a doua creștere economică din Europa”, a spus premierul Marcel Ciolacu. 

Cum a ajuns România în această situație

Statul român a ajuns într-o situație bugetară grea din cauza risipei și a împrumuturilor masive. Gaura este de peste 40 de miliarde de lei, iar prin pachetul de măsuri fiscale Guvernul speră să strângă jumătate din necesar. 

Datoria publică a ajuns la aproximativ 165 de miliarde de euro sau, altfel spus, statul a indatorat fiecare român cu peste 8.000 de euro. Astfel s-a ajuns la situația în care dobânzile să se tripleze în ultimii ani. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---