Politic Economic

Pachetul de măsuri fiscale, atacat la CCR de USR. Opoziţia acuză că legea este neconstituțională şi va afecta negativ economia țării

schedule 29 sept. 2023, 09:13

Pachetul de măsuri fiscale, atacat la CCR de USR. Opoziţia acuză că legea este neconstituțională şi va afecta negativ economia țării
Foto: Guvernul României/Facebook

Pachetul de măsuri fiscale cu care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament este atacată astăzi, la Curtea Constituțională a României (CCR), de către cei de la Uniunea Salvați România (USR). Opoziția acuză că legea este profund neconstituțională sub multe aspecte și va afecta negativ economia țării. 

USR atacă la CCR pachetul de măsuri fiscale

Opoziția acuză că legea este profund neconstituțională sub multe aspecte, iar măsurile vor afecta negativ economia România. De aceea, USR atacă astăzi la CCR pachetul de măsuri fiscale cu care Executivul vrea să „regleze” bugetul statului. 

Multe dintre aceste măsuri vor intra în vigoare la începutul lui 2024, după ce se va pronunța Curtea Constituțională. Sesizarea vine după ce Ministerul Justiției a dat aviz favorabil pe acest pachet de măsuri, însă cu observații care se întind pe 36 de pagini. Pachetul ridică probleme de neconstituționalitate și ar avea nevoie de avizul Consiliului Superior de Apărare a țării.

Totodată, afectează și independența justiției pentru că vor fi plafonate anumite sporuri. Consiliul economic și social a dat și el aviz negativ acestui pachet de măsuri, multe din măsuri afectează mediul privat, care ar avea nevoie de predictibilitate în acest sens, și, de asemenea, pe termen lung, duce la o încetinire a economiei. 

Guvernul a aprobat, luni, proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România”.

Conform articolului 114 din Constituţie, Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru un program, o declarație politică sau un proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în trei zile de la prezentarea programului, declarației sau proiectului de lege pentru care-și asumă răspunderea, este adoptată, potrivit românia.europaliberă.org.

AUR vrea să depună o moţiune de cenzură, dar nu are semnăturile necesare, iar USR şi Forţa Dreptei au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională proiectul pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea.

În cazul în care Guvernul nu a fost demis, proiectul sau pachetul de lege prezentat va fi considerat adoptat, iar aplicarea sa este obligatorie.

Președintele țării, Klaus Iohannis, poate cere reexaminarea legii adoptate sau a pachetului adoptat iar dezbaterea sa va fi făcută tot în plenul reunit.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---