Economic Politic

PNL și PSD pun la punct noul pachet de măsuri fiscale. Ultimele modificări la taxe și impozite

schedule 12 sept. 2023, 08:48

PNL și PSD pun la punct noul pachet de măsuri fiscale. Ultimele modificări la taxe și impozite
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Începe o săptămână decisivă pentru banii românilor, căci liderii coaliției PNL-PSD se vor întâlni azi pentru a pune la punct noul pachet de măsuri fiscale. Vor fi taxe noi pentru bănci și marile companii din România, prin care Guvernul vrea să acopere măcar o parte din gaura de 45 de miliarde de lei din bugetul statului. 

PNL și PSD pun la punct noul pachet de măsuri fiscale

Liderii coaliției de guvernare se vor întâlni astăzi la Palatul Victoria într-o ședință în care vor definitiva pachetul de măsuri fiscale, spun sursele Observator

Practic, va fi o ședință în care se vor pune la punct ultimele detalii privind taxele și impozitele. Ulterior, urmează că Executivul, condus de Marcel Ciolacu, să ia toate avizele necesare și pachetul să fie adoptat într-o ședință a guvernului, după care să fie trimis în Parlament.

Săptămâna viitoare, cel mai probabil, vom asista la momentul în care premierul Marcel Ciolacu și guvernul își vor asuma răspunderea pentru proiectul care va cuprinde noi taxe și impozite.

Principalele modificări care vor fi impuse în acest proiect de lege sunt: ne referim în primul rând la bănci, toate băncile din România vor fi obligate să plătească o taxă de 1% din cifra de afaceri, asta pe lângă impozitul pe profit 10%.

Este o taxă care, din calculele economiștilor, ar trebui să aducă la bugetul de stat venituri suplimentare de 5 miliarde de lei. Totodată, vor fi schimbări si pentru multinaţionale, care vor fi obligate să plătească o taxă de 1% din cifra de afaceri, însă doar în cazul in care impozitul de profit, de 16% ar fi mai mic de cota de 1% din cifra de afaceri. 

Liberalii au emis mai multe linii roșii referitoare la acest pachet de măsuri fiscale. Ei au insistat ca actuala cotă de TVA să rămână 12% și să nu crească. De asemenea, cota unită de impozit pe profit de 16% va rămâne și ea în vigoare, după ce liberalii au avut insistențe și în acest caz. 

Supraimpozitare

  • Bănci - 1% din cifra de afaceri
  • Multinaţionale - 1% din cifra de afaceri

Creştere impozit

  • Case mai scumpe de 500.000 € - 0.3%
  • Maşini mai scumpe de 75.000 € - 0.3%

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---