Social

Buna Vestire și prima zi de post cu dezlegare la pește. Tradiţii şi obiceiuri în această zi cu cruce roșie în calendarul creștin

schedule 25 mar. 2023, 13:21

Buna Vestire și prima zi de post cu dezlegare la pește. Tradiţii şi obiceiuri în această zi cu cruce roșie în calendarul creștin
hramikona / Shutterstock

Buna Vestire amintește creștinilor despre momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a dat marea veste Fecioarei Maria că îl va naşte pe Mântuitorul Iisus Hristos. Această sărbătoare religioasă este marcată cu cruce roșie în calendar. De asemenea, în ziua Bunei Vestiri este și prima zi de post cu dezlegare la pește.

Buna Vestire, sărbătoare cu roșu în calendar

Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători la creștini. Aceasta marchează momentul în care Arhanghelul Gavriil îi aduce veste Maicii Domnului despre naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Această sărbătoare este prăznuită în fiecare an la data de 25 martie.

Dintre toate sărbătorile Maicii Domnului, sărbătoarea de Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente. Ziua marcată cu roșu în calendar este sărbătorită în perioada Postului Mare. Totodată, în această zi Biserica Ortodoxă acordă dezlegare la peşte.

Tradiţii şi obiceiuri de Buna Vestire

În această zi, creștinii păstrează și respectă o serie de tradiții și obiceiuri vechi. De Buna Vestire oamenii nu trebuie să se certe, deoarece este considerat un mare păcat. Cei care vor încălca această regulă vor avea parte de necaz tot anul.

În regiunea Bucovinei, de Buna Vestire gospodarii nu pun ouă la cloșcă deoarece se spune că puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare. În alte regiuni ale țării, gospodarii amenință copacii cu toporul după care îi udă cu țuică pentru ca aceștia să fie rodnici.

De Buna Vestire, cei din Maramureș adună toate lucrurile pe care nu le mai folosesc și le dau foc. Acest obicei este cunoscut ca „Noaptea focurilor” și este practicat de către toți maramureșenii. Sărbătoarea de Buna Vestire mai este cunoscută și sub numele de Zămislirea Domnului, Blagoveştenie sau Ziua Cucului.

Primul cântec al cucului de Buna Vestire

Tot în această zi, creștinii au parte de dezlegare la pește. De aici a luat naștere superstiția care spune că cel care gustă peşte în această zi se va simți întregul an precum peștele în apă. Potrivit tradiției vechi, se pescarii nu ar trebui să arunce cu mămăligă în apă în ziua de Buna Vestire, deoarece toți peștii din acea apă vor muri.

Primul cântec al cucului în ziua de Buna Vestire trebuie să îi găsească pe oameni îmbrăcăți în haine curate, veseli, iubitori, cu bani în buzunare și cu stomacul plin. Cei care nu îndeplinesc acest ritual, se spune că nu se vor putea bucura de toate bogățiile care urmau să vină în acest an.

Dacă primul cântec al păsării este auzit pe stomacul gol, în stânga sau în spatele omului, tradiția spune că este un semn rău. Ba mai mult, cei care auzeau cucul toată primăvară urmau să moară la scurt timp. În unele regiuni ale țării, flăcăii și fetele de însurătoare întrebau cucul câți ani mai trebuie să aștepte până se vor căsători. Dacă pasărea tăcea, aceasta semnifica o căsătorie în curând, iar dacă cucul cânta, atunci tinerii mai aveau de așteptat încă un an.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---