Legumele și fructele s-ar putea scumpi din cauza secetei din Europa
Cantitatea scăzută de precipitații din această iarnă și de la începutul primăverii au dus la intensificarea fenomenului de secetă în mare parte a Europei.
Zonele cele mai afectate sunt nordul Italiei, Portugalia, Andorra și sudul Franței. În Italia, Râul Po este la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în aprilie, iar Lacul Garda e la cel mai mic nivel din ultimii 70 de ani.
În Spania, îndeosebi pe coasta mediteraneană, situația este dramatică. Lacul de acumulare SAU, din Catalonia, e aproape secat. În nord-estul teritoriului ar putea fi declarată stare de urgență până în septembrie.
România ar putea scăpa
În schimb, la noi, chiar dacă ploile și ninsorile din sezonul rece au fost insuficiente, precipitațiile de primăvară au dus la o rezervă bună de apă, mai ales în jumătatea de vest a țării. În regiunile estice încă mai este nevoie de ploaie.
Citește și:
Programul Tomata, un eșec: legumicultorii, nevoiți să-și vândă roșiile pe degeaba
Legume otrăvite, vândute de fermieri din Buzău, ajunse din solarii în magazine
Pentru ca toate plantele să se dezvolte normal, ar trebui ca, cel puţin în această lună, să se înregistreze cantităţi de apă mai mari de 40 l/mp în Bărăgan şi Dobrogea, peste 50 l/mp în Câmpia Română, în Câmpia de Vest şi în Podişul Moldovei, în jur de 60 l/mp în Transilvania.
Dar veștile de la specialiști sunt pozitive. Meteorologii sunt de părere că în această primăvară România nu va suferi de secetă, deoarece vor fi ploi în continuare.