Economic

Seceta din Europa scumpește legumele și fructele. Care sunt cele mai afectate culturi

schedule 20 apr. 2023, 09:44

Seceta din Europa scumpește legumele și fructele. Care sunt cele mai afectate culturi
Foto: Shutterstock.com

Fructele și legumele de import ar putea să se scumpească, pe fondul secetei din Europa. Culturile din Spania, Portugalia și nordul Italiei sunt distruse pentru al doilea an consecutiv. Cerealele, roșiile și măslinele sunt cele mai afectate. 

Legumele și fructele s-ar putea scumpi din cauza secetei din Europa

Cantitatea scăzută de precipitații din această iarnă și de la începutul primăverii au dus la intensificarea fenomenului de secetă în mare parte a Europei.

Zonele cele mai afectate sunt nordul Italiei, Portugalia, Andorra și sudul Franței. În Italia, Râul Po este la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în aprilie, iar Lacul Garda e la cel mai mic nivel din ultimii 70 de ani.

În Spania, îndeosebi pe coasta mediteraneană, situația este dramatică. Lacul de acumulare SAU, din Catalonia, e aproape secat. În nord-estul teritoriului ar putea fi declarată stare de urgență până în septembrie. 

România ar putea scăpa

În schimb, la noi, chiar dacă ploile și ninsorile din sezonul rece au fost insuficiente, precipitațiile de primăvară au dus la o rezervă bună de apă, mai ales în jumătatea de vest a țării. În regiunile estice încă mai este nevoie de ploaie. 

Pentru ca toate plantele să se dezvolte normal, ar trebui ca, cel puţin în această lună, să se înregistreze cantităţi de apă mai mari de 40 l/mp în Bărăgan şi Dobrogea, peste 50 l/mp în Câmpia Română, în Câmpia de Vest şi în Podişul Moldovei, în jur de 60 l/mp în Transilvania.

Dar veștile de la specialiști sunt pozitive. Meteorologii sunt de părere că în această primăvară România nu va suferi de secetă, deoarece vor fi ploi în continuare. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6464 RON
0.01120
GBP
GBP: 5.8855 RON
0.03190
HUF
HUF: 1.2572 RON
-0.00720
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.2078 RON
0.00360
Convertor valutar

Rezultat: ---