Social

Upwelling, fenomenul rar întâlnit pe litoralul românesc, în plină caniculă și temperaturi de 40 de grade Celsius. Ce spun specialiștii

schedule 04 aug. 2023, 09:09

Upwelling, fenomenul rar întâlnit pe litoralul românesc, în plină caniculă și temperaturi de 40 de grade Celsius. Ce spun specialiștii
Foto: Popescu - Valceanu Marius/Shutterstock

Aproape întreaga țară se topește la temperaturi sufocante. Jumătate de țară a fost joi sub cod galben de caniculă, iar vineri, în sudul și vestul teritoriului, va fi cod portocaliu. Termometrele vor arăta 41 de grade Celsius. Noul val de foc a adus și un fenomen rar întâlnit pe litoralul românesc, numit de biologi „upwelling”. Cum explică specialiștii apariția sa și când se va răci vremea?

Fenomen rar întâlnit pe litoralul românesc, în plină caniculă: Upwelling

În București, gradele din termometre au urcat din nou la 37, dar în realitate s-au resimțit peste 40. Căldura și seceta au schimbat peisajul în orașe. Ultima lună de vară din acest an este complet atipică. În timp ce iarba verde mai este doar ici-colo, copacii se usucă, iar oamenii fug de caniculă și privesc peisajul deja tomnatic. 

Pe unele străzi și alei sunt covoare de frunze galbene. Explicația specialiștilor: „Este vorba despre destul de multă secetă. Nivelul de umiditate din sol este unul este unul suficient pentru a întreţine o stare de vegetaţie activă. Iar pe de altă parte, este un efect al tratamentelor efectuate contra ţânţarilor. Au avut un impact negativ asupra frunzelor”, a declarat Răzvan Popescu, biolog, pentru Observator

„La noi se plantează, prin aliniamente, specii care suferă din cauza sărurilor care se dau iarna pentru deszăpezire. Astfel, prin luna august acestea ajung să nu mai aibă, de fapt, frunze”, a declarat Diana Culescu, peisagistă.

Și la mare are loc, în ultimele zile, un fenomen rar, numit „upwelling”. La Constanța, apa este rece ca la începutul primăverii. Are doar 15 grade. Experții spun că apa mai rece este adusă din larg de curenții care bat din sud, invers decât în mod normal. 

La Sulina și Gura Portiței, în schimb, se poate face baie în mare, căci apa are 23 de grade. În sudul țării se va face și mai cald, iar arșița se intensifică și se întinde peste toată țara. 

În sud şi vest va fi cod portocaliu de caniculă. „Suntem sub incidenţa unei mase de aer tropical în extindere şi în intentisifcare chiar, acest lucru însemnând disconfort termic din ce în ce mai accentuat. Ne aşteptăm la valori de 38 - 39 de grade Celsius în partea de vest a teritoriului, de 40, poate chiar 41 în partea de sud a ţării noastre”, a declarat Alina Şerban, meteorolog.

Canicula se va menține și sâmbătă în sudul, estul și centrul României, în vreme ce în vestul țării sunt anunțate ploi în weekend, iar vremea se va răci. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---