Originile solstițiului de vară
Solstiţiul de vară este un fenomen astronomic care are loc în emisfera nordică, atunci când longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, adică se ridică deasupra orizontului la cea mai mare înălţime faţă de Ecuator. Din această zi se consideră că începe vara astronomică.
Termenul de solstiţiu provine din limba latină, solstitium, care semnifică "Soarele stă" şi reprezintă schimbarea gradientului mişcarii Soarelui în raport cu declinaţiile sale. Aceasta este și cea mai lungă zi din an, având 15 ore şi 32 de minute, iar noaptea, doar 8 ore şi 28 de minute.
După solstiţiul de vară, durata unei zile va începe să scadă, iar cea a nopții va începe să crească, timp de 6 luni, până la data de 21 decembrie, când va avea loc solstiţiul de iarnă.
Superstiții în cea mai lungă zi din an
Solstițiul de vară este sărbătorită prin petreceri, dansuri, focuri mari și picnic în aer liber. În această zi, românii respectă tradiții, obiceiuri și superstiții lăsate din strămoși. În unele zone ale țării, în această zi, oamenii aprind focuri pe câmp și stau în jurul focului. Se spune că focul alungă spiritele rele și este complet interzis să stingi focurile.
Citește și:
Echinocțiul de toamnă 2023 vine cu temperaturi de vară. ANM: peste 35 de grade Celsius la umbră
Semnificația culorilor de Crăciun. De ce roșu și verde domină această sărbătoare
Tradiții și obiceiuri populare de Crăciun. Ce se face în Ziua Nașterii Domnului
De asemenea, se spune că Solstițiul de vară este un moment prielnic pentru schimbările în dragoste. Se spune că în această perioadă poți avea noroc în dragoste. Ziua solstițiului este considerată una plină de energie, plină pe creativitate și idei care te pot face să mergi tot mai sus.
Din bătrâni se spune că înainte de solstițiu este bine să pui o bijuterie la care ții mult într-un vas rezistent la foc, peste aceasta pui ierburi aromate, iar în dimineața zilei de solstițiu, pe 21 iunie, scoți bijuteria și o pui într-un vas cu apă curată, după care o treci prin flacăra unei lumânări aurii sau galbene. Astfel, bijuteria este purificată și îți va purta noroc.
Potrivit tradiţiilor vechi, există un ritual care îndeplinește orice dorinţă, însă acestea este făcut la miezul nopții. Tot de ce este nevoie e un bileţel pe care să îți scrii dorinţa. Bileţelul se împătureşte şi se arde la focul unei lumânări.
Citește și:
Patru zodii care sunt mereu cu un pas în față. Te numeri printre liderii zodiacului?
Se mai spune că în ziua solstițiului este bine să faci baie în lacuri ori râuri, pentru că efectul este unul curativ, care poate constitui un ritual de renaștere.