Meteo

Vremea din România, dintr-o extremă în alta: val de căldură, urmat de furtuni violente

schedule 14 mai 2023, 10:08

Vremea din România, dintr-o extremă în alta: val de căldură, urmat de furtuni violente
Foto: Shutterstock

Vremea trece dintr-o extremă în alta pe tot globul. În România, după un episod veritabil de iarnă, vine un val de căldură, care va fi urmat de furtuni violente. Săptămâna 15 - 21 mai aduce temperaturi de până la 28 de grade Celsius. 

Extreme meteo peste România: val de căldură, urmat de furtuni violente

La munte a nins din nou, astfel că pârtia de la Rânca s-a redeschis la mijloc de mai, iar la Poiana Brașov schiorii s-au simțit ca în mijlocul lui decembrie. 

Iarna s-a întors peste tot în Carpați, pe creste. Ba chiar este risc de avalanșă în aproape toate masivele. Pe pârtiile din Postăvaru s-a așternut un strat gros de zăpadă. 

Însă vremea trece dintr-o extremă în alta. După acest episod de iarnă, se încălzește. Marți se vor înregistra 21...22 de grade Celsius inclusiv în depresiuni, unde de regulă este mai rece. Iar localnicii din sudul și estul teritoriului vor avea parte de 28 de grade Celsius. Nu sunt, totuși, vești bune, căci valul de căldură va fi urmat de un alt șoc termic. 

De la mijlocul săptămânii viitoare, cicloanele formate deasupra Mării Mediterane vor aduce și în zona României averse torențiale cu tunete și fulgere. Ploile pot lăsa pe alocuri cantități importante de apă și nu este exclus să apară grindină și vijelii. 

Și în Spania vremea este la extreme. Acolo a nins, după o perioadă de caniculă și temperaturi de 40 de grade Celsius. De asemenea, localnicii din Catalonia și Valencia au dat piept cu furtuni însoțite de grindină, după luni în care nu a căzut niciun strop de ploaie. 

Prognoza meteo ANM pentru 8 mai - 5 iunie

Prognoza meteo ANM săptămâna 8 - 15 mai

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, sudvestice și local în cele centrale, dar și deficitar în nord-estul extrem al țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo ANM săptămâna 15 - 22 mai

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în extremitatea de nord-vest a țării, iar în rest se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo ANM săptămâna 22 - 29 mai

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

Prognoza meteo ANM săptămâna 29 mai - 5 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi deficitare în regiunile nordice și nord-estice, dar și local excedentare în extremitatea de sud a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9746 RON
0.00020
USD
USD: 4.5756 RON
0.00210
GBP
GBP: 5.8203 RON
-0.00560
HUF
HUF: 1.2905 RON
-0.00250
BGN
BGN: 2.5434 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0327 RON
0.00430
Convertor valutar

Rezultat: ---