Externe

Volodimir Zelenski se plânge că războiul dintre Israel și Hamas a încetinit livrările de obuze către Ucraina

schedule 17 nov. 2023, 14:25

Volodimir Zelenski se plânge că războiul dintre Israel și Hamas a încetinit livrările de obuze către Ucraina
Foto: PEPE TORRES/AGERPRES

Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că războiul dintre Israel și Hamas a dus la o încetinire a livrărilor de obuze către Ucraina. 

Război Rusia-Ucraina. Zelenski se plânge că războiul Israel-Hamas a încetinit livrările de obuze către Ucraina

„În Orientul Mijlociu, ce credeţi că au început să cumpere mai întâi? Obuzele de calibru 155. Rezervele noastre s-au diminuat”, a spus el.

Israelul, care beneficiază de sprijinul militar al SUA, bombardează în continuare Fâșia Gaza de când luptătorii Hamas au masacrat sute de civili în timpul unui atac fără precedent la începutul lunii octombrie. 

Liderul de la Kiev a afirmat, totodată, că Rusia stochează rachete pentru atacuri asupra infrastructurilor ucrainene în timpul iernii.

„Cred că fac stocuri (rachete), dar nu au mai multe rachete decât înainte. Altfel, ar fi început deja să bombardeze”, a declarat el unui grup restrâns de jurnalişti.
„Cred că suntem mai bine pregătiţi pentru iarnă decât înainte”, a spus Zelenski. 
„Dar nu cred că Rusia va folosi mai puţine arme.(...) Iarna va fi dificilă”, a apreciat el. 
„În ceea ce priveşte apărarea aeriană, suntem într-o situaţie mai bună decât iarna trecută”, a adăugat Zelenski.

Ucraina se așteaptă la o nouă campanie de atacuri din partea Rusiei asupra rețelei sale energetice, așa cum a fost deja cazul în iarna trecută, când milioane de ucraineni au rămas fără căldură sau electricitate la temperaturi scăzute. 

Mii de copii ucraineni, duşi în Belarus prin Rusia

Peste 2.400 de copii ucraineni cu vârste cuprinse între şase şi 17 ani au fost duşi în 13 centre din Belarus de la invazia Rusiei în Ucraina, potrivit unei cercetări publicate joi de Universitatea Yale. 

Procurorul general al Ucrainei a declarat în mai că învestighează presupusul rol al Belarusului în transferul forțat a peste 19.000 de copii identificați din teritoriile ocupate de Rusia. 

Rusia respinge acuzațiile de crime de război

Constatările Laboratorului de Cercetare Umanitară de la Școala de Sănătate Publică din Yale, care primește finanţare din partea Departamentului de Stat al SUA, sunt cele mai ample de până acum cu privire la presupusul rol al Belarusului în programul rusesc de relocare a copiilor ucraineni. 

„Aceste dezvăluiri privind implicarea Belarusului fac parte dintr-o campanie mai amplă dirijată de Rusia”, a afirmat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat. 
„Statele Unite vor continua să urmărească tragerea la răspundere a actorilor implicaţi în abuzuri legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, promite Departamentul de Stat.

Printre principalele constatări detaliate în raportul de 39 de pagini se numără faptul că acești copii au fost transportați din cel puțin 17 orașe din regiunile ucrainene Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie, în ceea ce cercetătorii de la Yale au descris ca fiind o practică ce s-a desfăşurat continuu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---