La mai bine de doi ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, încrederea cetățenilor ucraineni în președintele lor, Volodimir Zelenski, a scăzut la cel mai redus nivel de la începutul conflictului. Conform unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev, 59% dintre ucraineni încă își pun încrederea în Zelenski, o scădere semnificativă față de nivelul record de 90% înregistrat în mai 2022. Neîncrederea în președinte a crescut la 36% în luna mai, comparativ cu 35% în februarie și 7% în mai 2022.
Președintele Zelenski se confruntă cu provocări majore, inclusiv eșecul contraofensivei de anul trecut, o dezbatere controversată privind mobilizarea și scandaluri de corupție la nivel înalt. Cu toate acestea, între 70% și 80% din populație se opune ideii de a organiza noi alegeri prezidențiale, menținându-i astfel legitimitatea în ochii societății ucrainene. Criticile cresc însă față de unele numiri guvernamentale și există îngrijorări legate de echitatea socială, în special în lupta împotriva corupției și distribuirea poverii războiului.
Citește și:
Jens Stoltenberg anunță creșterea ajutorului NATO pentru Ucraina
Comandantul ucrainean evaluează trupele de apărare
Zelenski cere ajutor sporit din SUA și critică ezitarea lui Biden
Alegerile prezidențiale, care ar fi trebuit să aibă loc în martie 2024, au fost amânate din cauza legislației care interzice organizarea de alegeri în timpul legii marțiale. Aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei este ocupat de forțele rusești, iar milioane de ucraineni au fost nevoiți să se refugieze. Kremlinul încearcă să exploateze această situație pentru a submina poziția politică a Kievului, președintele rus Vladimir Putin declarând în repetate rânduri că nu îl consideră pe Zelenski un președinte legitim.