Externe

24 februarie, un an de război în Ucraina. Șocul a lovit economia mondială

schedule 24 feb. 2023, 08:26

24 februarie, un an de război în Ucraina. Șocul a lovit economia mondială
Foto: Shutterstock.com

La un an după ce Rusia a declarat război Ucrainei, la 24 februarie 2022, și a provocat suferințe pe scară largă, economia mondială încă suportă consecințele, anume probleme cu energia, inflație și incertitudini economice. 

24 februarie 2023 - un an de război în Ucraina

Impactul profund, însă, se va resimți în modul în care conflictul se va reflecta în schimbările care remodelau economia globală înainte de intrarea tancurilor rusești în Ucraina. 

Războiul a adăugat noi incertitudini la traumele cauzate de pandemia de COVID-19, care a dus la creșteri record ale datoriei publice, la crize ale costului vieții alimentare de inflație și la lipsa forței de muncă în sectoare importante.

Sancțiunile economice impuse de Occident Rusiei au venit în momentul în care obstacolele în calea comerțului mondial se înmulțiseră după o eră de globalizare rapidă. Iar folosirea exporturilor Rusiei de gaze și petrol ca arme a întărit argumentele în favoarea unei tranziții energetice, afectată oricum de schimbările climatice.

Războiul a devastat economia Ucrainei, micșorând-o cu o treime, în vreme ce sancțiunile încep acum să priveze Rusia de veniturile din energie și alte exporturi. 

Europenii au evitat raționalizarea energiei și valul de falimente de care se temea, datorită eforturilor de a aduna stocuri de combustibil și de a ține în frâu cererea de energie. 

Prețurile mondiale la alimente și energie au crescut considerabil și brusc atunci când lumea a ieșit din blocajele pandemice și au atins cote înalte după izbucnirea conflictului militar.

În prezent, Fondul Monetar Internațional estimează că economia mondială a crescut în 2022 cu 3,4%, cu doar un punct procentual mai puțin decât prognoza făcută înainte de începerea războiului și înainte ca băncile centrale ale lumii să țintească inflația cu mari creșteri ale ratelor dobânzilor. 

Nu se întrevede sfârșitul războiului

În situația în care nu se întrevede un sfârșit al războiului, principala amenințare rămâne escaladarea, chiar și folosirea de către Rusia a armelor nucleare. Acest lucru ar duce perspectivele atât pentru economia globală, cât și pentru pacea la scară mai largă, pe un teritoriu neexplorat.

Agenția Internațională pentru Energie se așteaptă ca scăderea exporturilor de petrol rusesc să contribuie în curând la o plafonare a cererii globale de combustibili fosili și să ofere astfel potențialul unei tranziții mai rapide către energia verde.

Acest lucru necesită, totuși, mai mult decât investiția record de 1.400 de miliarde de dolari în energie curată pe care AIE o prevede. Pentru economie, riscul este că prețurile la energie și, deci, inflația, vor fi presate îndeosebi dacă nu se vor acoperi deficitele. 

Rusia s-a izolat diplomatic de la începutul războiului

Pe plan diplomatic, Rusia este izolată, Dovada este votul Adunării Generale a ONU asupra unei rezoluţii care cere o pace „dreaptă şi durabilă” şi, mai ales, retragerea armatei ruse din Ucraina. 

Totuși, îngrijorător este că printre țările care s-au abţinut de la vot se află China, deşi susţine că doreşte, de asemenea, pacea. Ucraina nu respinge, totuşi, dialogul cu China. 

„Cred că, în general, faptul că şi China a început să vorbească despre pacea în Ucraina nu este un lucru rău”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 5 voturi
Nu: 13 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

18 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.973 RON
-0.00200
USD
USD: 4.6085 RON
-0.01930
GBP
GBP: 5.8167 RON
-0.02000
HUF
HUF: 1.2583 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5426 RON
-0.00100
CHF
CHF: 5.0914 RON
-0.02360
Convertor valutar

Rezultat: ---