Politic

Klaus Iohannis se întâlnește, miercuri, cu președintele american Joe Biden, la summitul B9 de la Varșovia

schedule 22 feb. 2023, 06:44

Klaus Iohannis se întâlnește, miercuri, cu președintele american Joe Biden, la summitul B9 de la Varșovia
Foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri, la Varşovia, alături de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la summitul B9, avându-i ca invitați pe președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden, miercuri, la summitul B9 de la Varșovia

Conform Administraţiei Prezidenţiale, „Summitul B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război”. 

„Agenda discuţiilor va viza continuarea sprijinului multidimensional pe care statele Aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susţinerea pentru aspiraţiile sale euroatlantice, precum şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, indică sursa citată.

În cadrul reuniunii extraordinare a Formatului București 9 (B9 ) vor fi abordate și modalităţile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internaţional, pentru crimele comise în Ucraina.

„O atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate”, se mai arată în comunicat. 

Toate acestea sunt însă lucruri pe care președintele Joe Biden deja le-a anunțat marți seară de la Varșovia, în fața a mii de cetățeni, în discursul său istoric.

Au fost prezenți acolo și mai mulți oficiali, dintre care a ieșit în evidență Maia Sandu, pe care președintele american a lăudat-o și a aplaudat-o. Klaus Iohannis nu a fost printre cei prezenți.

Joe Biden, discurs la Varșovia în fața a mii de oameni

Preşedintele american Joe Biden a susținut marți seară, la Varşovia, în fața a mii de oameni, un discurs extrem de așteptat, în care a transmis un nou mesaj de sprijin pentru Ucraina, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la război.

Vorbind în fața unei mulțimi adunate în grădinile Castelului Regal din capitala Poloniei, Joe Biden a salutat rezistența poporului ucrainean și bunăvoința Poloniei și a altor aliați occidentali care au susținut Kievul în fața „asaltului ucigaș al lui Vladimir Putin”. 

Discursul său, care a durat aproape 20 de minute, a fost construit pe o antiteză între democrație și autocrație, între lumea liberă și Vladimir Putin, căruia Joe Biden i-a pronunțat numele de zece ori.

Liderul de la Casa Albă și-a început discursul vorbind despre „asaltul ucigaş al lui Putin în Ucraina” și l-a încheiat cu formula: „Dumnezeu să ne protejeze pe toți, Dumnezeu să apere eroii ucraineni”.

Oficialul american a afirmat că „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, iar Statele Unite și aliații se vor asigura că va plăti pentru toate atrocitățile și crimele împotriva umanității”. Biden a transmis rușilor că SUA și națiunile din Europa nu caută să controleze sau să distrugă Rusia, că Occidentul nu a complotat pentru a ataca Rusia, cum susține Vladimir Putin, și că președintele rus este cel care a început aceste război și cel care îl și poate opri. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---