Externe

Reacția oficialilor moldoveni în fața Congresului Deputaților din Transnistria

schedule 27 feb. 2024, 10:30

Reacția oficialilor moldoveni în fața Congresului Deputaților din Transnistria
Andrzej Rostek/Shutterstock

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a abordat subiectul așa-zisului Congres al Deputaților din Transnistria, programat pentru data de 28 februarie, negând orice pericol de escaladare a situației în regiune. Acesta a etichetat evenimentul ca fiind unul de natură propagandistică, orchestrat de separatiștii transnistreni și Kremlin.

În ultimele zile, presa a vehiculat ideea că Transnistria ar putea solicita alipirea la Federația Rusă, un scenariu pe care Grosu îl consideră mai degrabă o temă de propagandă decât o amenințare reală la adresa stabilității Republicii Moldova. Acesta a subliniat că evenimentul de la Tiraspol este pus la cale de cei din stânga Nistrului și de Kremlin, scopul fiind acela de a isteriza societatea.

Igor Grosu a făcut un apel la calm și a transmis că legislația Republicii Moldova trebuie respectată, inclusiv de către cei din regiunea transnistreană. De asemenea, a menționat că autoritățile moldovenești monitorizează atent situația și vor comunica cetățenilor dacă va fi necesar.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a avertizat că presa de stat din Rusia continuă să încurajeze separatiștii pro-ruși din Moldova, ceea ce ar putea sugera o încercare de a semăna instabilitate politică și dezbinare în regiune.

La rândul său, președintele regiunii separatiste Transnistria, Vadim Krasnoselsky, susținut de Rusia, a raportat că militarizarea sporită a Moldovei ar amenința Transnistria, potrivit agenției de stat rusă TASS.

În contextul tensiunilor regionale, președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a comentat că nu crede că autoritățile nerecunoscute din Transnistria vor solicita includerea în Federația Rusă, iar informațiile privind o astfel de intenție sunt considerate de serviciul ucrainean de informații drept dezinformare menită să destabilizeze situația din regiune.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---