Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a abordat subiectul așa-zisului Congres al Deputaților din Transnistria, programat pentru data de 28 februarie, negând orice pericol de escaladare a situației în regiune. Acesta a etichetat evenimentul ca fiind unul de natură propagandistică, orchestrat de separatiștii transnistreni și Kremlin.
În ultimele zile, presa a vehiculat ideea că Transnistria ar putea solicita alipirea la Federația Rusă, un scenariu pe care Grosu îl consideră mai degrabă o temă de propagandă decât o amenințare reală la adresa stabilității Republicii Moldova. Acesta a subliniat că evenimentul de la Tiraspol este pus la cale de cei din stânga Nistrului și de Kremlin, scopul fiind acela de a isteriza societatea.
Igor Grosu a făcut un apel la calm și a transmis că legislația Republicii Moldova trebuie respectată, inclusiv de către cei din regiunea transnistreană. De asemenea, a menționat că autoritățile moldovenești monitorizează atent situația și vor comunica cetățenilor dacă va fi necesar.
Citește și:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă
Austriecii nu se lasă. Care este singura situație în care OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate
Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a avertizat că presa de stat din Rusia continuă să încurajeze separatiștii pro-ruși din Moldova, ceea ce ar putea sugera o încercare de a semăna instabilitate politică și dezbinare în regiune.
La rândul său, președintele regiunii separatiste Transnistria, Vadim Krasnoselsky, susținut de Rusia, a raportat că militarizarea sporită a Moldovei ar amenința Transnistria, potrivit agenției de stat rusă TASS.
În contextul tensiunilor regionale, președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a comentat că nu crede că autoritățile nerecunoscute din Transnistria vor solicita includerea în Federația Rusă, iar informațiile privind o astfel de intenție sunt considerate de serviciul ucrainean de informații drept dezinformare menită să destabilizeze situația din regiune.