Ultimă oră Business Politic

OMV Petrom, profit de 10 miliarde de lei, taxă de solidaritate zero. Compania a vorbit despre singura situație în care va plăti miliardul către statul român

schedule 03 feb. 2023, 09:00

OMV Petrom, profit de 10 miliarde de lei, taxă de solidaritate zero. Compania a vorbit despre singura situație în care va plăti miliardul către statul român
Foto: Shutterstock.rom

OMV Petrom pune gaz pe foc în scandalul momentului, după ce a anunțat un profit-record de 10 miliarde de lei. Totuși, a reiterat că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate, susținând că se va conforma doar dacă ANAF îi va impune impozitul. Până acum, Fiscul nu a prezentat niciun raport după controale, chiar dacă a promis că rezultatele nu vor întârzia să apară. 

OMV Petrom, despre singura situație în care va plăti taxa de solidaritate statului român

„Nu datorăm această taxă”, a declarat Alina Popa, CFO Petrom.


Pe fondul prețurile mari la petrol și gaz, OMV Petrom a anunțat un profit net de peste două miliarde de euro, 10 miliarde de lei, adică de trei ori mai mulți bani decât în 2021.

Profitul a fost diminuat de taxele pe care le-a plătit statului: 20 de miliarde de lei, dublu faţă de anul 2021. Mare parte din beneficiul rămas va fi împărţit între grupul austriac OMV, care deţine peste 50% din acţiuni, şi statul român, care are 21% din companie. Astfel, disputa este accentuată de profitul-record obținut de OMV Petrom în țara noastră.

Compania austriacă susține că veniturile din extracția și rafinarea petrolului nu trec de 75% din cifra de afaceri, plafon stabilit de lege pentru impunerea taxei de solidaritate.

Grupul OMV va plăti contribuția de solidaritate în Austria și explică faptul că acolo afacerea este structurată diferit față de România și atinge procentul de 75% sugerat de Bruxelles.

„În situatia în care, din motive pe care nu le putem vedea în acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînţeles că vom plăti, așa cum plătim intotdeauna”, a adăugat Alina Popa, CFO Petrom.
„Sunt două companii diferite, care acţionează în două state diferite. OMV Austria e o companie mai nişată, cea mai mare parte din veniturile lor vin din rafinare, din rafinăria uriaşă de lângă Viena. În România, OMV Petrom este o companie integrată. Pe lângă faptul că exploatează petrol, gaze şi rafinează petrolul, fac şi producţie de energie electrica, fac şi foarte mult comerţ cu produse petroliere”, a transmis Gabriel Biriș, expert fiscal. 

Nicio reacție din partea ministerului Finanțelor și ANAF

La începutul lunii ianuarie, ANAF a verificat evidențele contabile ale OMV și a promis că prezintă un raport în 10 zile. Până acum, nici Fiscul, nici ministerul Finanțelor nu au venit cu o reacție. Se așteaptă noi clarificări de la Comisia Europeană, pe care ar trebui să le primim peste o săptămână. 

„Pentru mine, acest prag de 75%, este foarte neinspirat, pentru că taxarea aceasta nu trebuie să privească doar o parte a operaţiunilor unei întreprinderi, ci o rentă extraordinară, excepţională, care este creată de faptul că circumstanţele au favorizat suirea preţului de vânzare”, este de părere Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Ce prevede Ordonanța Guvernului

Potrivit Ordonanței Guvernului, taxa de solidaritate se aplică firmelor care au cifra de afaceri de peste 75%, inclusiv, din activități desfăşurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 - Extracţia ţiţeiului, 0620 - Extracţia gazelor naturale, 0510 - Extracţia huilei, 1910 - Fabricarea produselor de cocserie şi 1920 - Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului. De asemenea, contribuţia de solidaritate se datorează şi de către părţile afiliate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---